Sport

Start în faza a doua a FIBA Europe Cup pentru Energia / Test pe terenul Cibonei

 | 16 decembrie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Energia își începe drumul în cea de-a doua grupă a FIBA Europe Cup cu un meci în deplasare, pe terenul celebrei Cibona Zagreb, o echipă titrată, dar aflată în declin.

Semnatura eletronica CertDigital

Pentru echipa gorjeană, a doua prezență în cupele europene, după ce anul trecut s-a oprit doar după ce jucătorii și-au pus la gât medaliile de bronz, pare să fie una care să fie destul de lungă. În ciuda faptului că Energia are o echipă aproape în totalitate schimbată, calificarea din prima grupă a fost realizată fără probleme, iar după ce a trecut de Sigal Prishtina, AEK Larnaca și BC Astana, trupa lui Constantinides are acum alți trei adversari. Ciobona Zagreb, Pieno Zvaigzdes și Le Havre sunt echipele cu care Energia se luptă acum, în Grupa S, pentru un loc în primul tur eliminatoriu al FIBA Europe Cup.

Istorie și tradiție
Primul adversar pe care Energia îl întâlnește în această grupă este Cibona Zagreb, cândva campioană nu doar a Croației, ci a Iugoslaviei întregi, ca să nu mai vorbim de faptul că în anii ‘80, când la Cibona evolua și Drazen Petrovic, echipa croată câștiga Euroliga în două sezoane consecutive. După separarea Iugoslaviei, Cibona a câștigat nu mai puțin de 18 campionate interne, însă în prezent echipa se confruntă cu unele probleme și este doar pe locul 9 din 14 echipe ale campionatului croat. Problemele croaților nu sunt luate în calcul de antrenorul Energiei, care știe că va avea un meci greu la Zagreb, oricare ar fi situația Cibonei în campionatul intern: “Cibona este un nume de rezonanță al baschetului european, nu doar cel croat sau ex-iugoslav. Chiar dacă momentan trec și ei printr-o perioadă mai dificilă, mentalitatea și talentul au rămas neschimbate”, a declarat Antonis Constantinides.
În ceea ce privește actuala echipă, Cibona se bazează pe un grup de jucători autohtoni, lotul echipei croate având doar un singur jucător american și alți trei sloveni, restul fiind croați: “Dispun de un grup de jucători tineri și foarte promițători la care se adaugă experiența și valoarea altora.
Joacă un baschet de calitate bazat mult pe acțiuni purtate în viteză și cu caracteristicile echipelor ex-iugoslave multe pătrunderi și o mișcare rapidă a mingii până se găsește omul liber. De asemenea, sub panou au un joc solid prin cei doi frați Zizic. S-a schimbat și antrenorul acum și cu siguranță aceasta va aduce câteva lucruri noi”, a mai spus Constantinides.

Un start bun = un pas spre calificare
Antonis Constantinides știe care este importanța acestui joc. Un succes pe care Energia l-ar obține în deplasarea de la Zagreb ar fi un pas extrem de important spre calificarea din grupă, experiența grupelor precedente arătând cât de mult înseamnă un succes în deplasare și cât valorează o victorie în primul meci al grupei: “Meciul de debut este mereu foarte important, însă presiunea este oarecum pe echipa gazdă pentru că încă o dată meciurile de acasă vor face diferența. O eventuală victorie a noastră ar fi un start perfect și ne-ar pune într-o situație oarecum favorabilă”, a mai spus Constantinides.
Tehnicianul cipriot al Energiei spune că fiecare echipă va încerca să-și impună jocul de pe teren propriu, victoriile de acasă fiind baza calificărilor, iar cele din deplasare cele care vor face diferența în clasament: “Este o grupă cu reperezentante a unor campionate puternice ale Europei. Fiecare echipă are șansa ei la calificare, decisive fiind meciurile de pe teren propriu. Și noi ne vom juca șansa noastră însă va trebui să luăm fiecare meci în parte și abia la final vom vedea unde ne situăm”, a mai declarat Antonis Constantinides.

Fără probleme de lot
Energia încearcă să obțină victoria la Zagreb cu cea mai bună echipă a sa, fără absențe, fără jucători accidentați. “Probleme de lot nu avem din fericire, însă ne vom confrunta în următoarele luni cu un program infernal de meciuri. Astfel că la un moment dat, cu siguranță oboseala își va spune cuvântul. Vom încerca să ne recuperăm cât putem de mult și în același timp să pregătim următorul meci chiar dacă vom avea la dispozitie poate doar o zi sau două” a punctat Constantinides vorbind despre jucătorii săi și programul încărcat pe care echipa de baschet îl va avea în următoarele două luni.
O problemă de care se plâng jucătorii Energiei este cea a durității suprafeței de joc din noua sală. Energia va fi nevoită să se antreneze și să joace în Sala “Voievod Litovoi” pentru că Sala Sporturilor va suferi lucrări de modernizare și extindere. “Eu am stat în picioare doar două ore pe acea suprafață și tot am resimțit duritatea ei, dar pentru jucători este mult mai greu. Ei trebuie să se antreneze și să joace pe o suprafață foarte tare. Resimt deja efectele antrenamentelor pe această suprafață, dar nu avem ce face, asta este situația”, a declarat Antonis Constantinides.
Cristi Constantinescu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL