Stafidele, un surplus de energie

598
stafideStafidele sunt nelipsite din cozonacul delicios şi prăjiturile de casă. Însă puţini ştiu că ele pot fi incluse în alimentaţia zilnică pentru numeroasele lor întrebuinţări curative.
Stafidele conţin o cantitate considerabilă de fier ce ajută în mod direct la tratarea anemiei.

Acestea conţin şi multe elemente din complexul de vitamine B, esenţiale pentru formarea sângelui.
Cuprul pe care îl conţin stafidele ajută la formarea celulelor roşii din sânge.
Stafidele sunt bune şi pentru stările febrile, deoarece fitonutrienţii fenolici din ele, binecunoscuţi ca germicide, au proprietăţi antibiotice şi antioxidante.
Prezenţa din abundenţă în aceste fructe uscate a acestor fitonutrienţi contribuie la vindecare prin luptă împotriva infecţiilor virale şi bacteriene.
În ceea ce priveşte alte beneficii, stafidele sunt binefăcătoare pentru:
– sănătatea oaselor – sursa de bor găsită în stafide este necesară la formarea corespunzătoare a sistemului osos;
Borul este deosebit de util în prevenirea osteoporozei şi pentru oase şi articulaţii.
– îngrijirea ochilor – fitonutrienţii polifenolici deţinători de proprietăţi antioxidante sunt buni pentru sănătatea oculară, pentru că protejează ochii de daunele provocate de radicalii liberi (oxidanţi), precum degenerarea maculară legată de vârstă, slăbirea vederii, cataracta şi altele;
Stafidele au multă vitamina A, A-beta-caroten şi A-carotenoide, toate acestea fiind necesare pentru o bună sănătate a vederii.
Catechinul, un antioxidant fenolic aflat în stafide este foarte eficient în prevenirea tumorilor şi cancerului de colon. Fibrele din acestea ajută la eliminarea bilei din organism şi la arderea colesterolului, asigurând astfel o stare bună sistemului cardiac.
Dacă faceţi multă mişcare, dacă vă simţiţi lipsit de vitalitate sau dacă vă aflaţi într-o perioadă de convalescenţă şi de refacere după o boală, nu ezitaţi să consumaţi câteva stafide zilnic.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here