Start la cea de-a şaptea ediţie a Târgului Meşterilor Populari din Oltenia

1358

Obiecte din ceramică, lemn, bijuterii hand-made, picturi pe sticlă, icoane, butoaie din lemn lucrate manual, produse apicole şi alte dulciuri ce fac deliciul celor mici pot fi găsite în aceste zile în centrul municipiului Târgu-Jiu. Cea de-a şaptea ediţie a Târgului Meşterilor Populari este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi s-a deschis, ieri, aducând laolaltă 22 de meşteri populari.

targ2Târgul Meşterilor Populari face parte din manifestările dedicate Zilelor Municipiului Târgu-Jiu şi se va încheia pe 24 mai, odată cu evenimentul organizat de autorităţile locale târgujiene. Organizatorii evenimentului au făcut, ieri, deschiderea celei de-a şaptea ediţii a târgului, spunând că an de an, au fost invitaţi meşteri şi din alte zone ale ţării, iar de această dată este vorba despre câţiva meşteri din Argeş şi Bucureşti. “Este cea de-a şaptea ediţie a Târgului Meşterilor Populari Olteni; noi îi spunem târgul cel mic pentru a-l deosebi de Târgul Naţional din luna august. Este un târg regional, un târg în care sunt prezenţi meşteri populari din regiunea Olteniei la care în fiecare an am adăugat şi din alte judeţe. Anul acesta avem invitaţi meşteri populari din Argeş şi din Bucureşti”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.
targ1Şi Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor şi unul dintre organizatorii Târgului Meşterilor Populari din Oltenia, şi-a arătat aprecierea pentru faptul că meşteşugurile încă mai sunt transmise şi nu au fost date uitării: “Mulţumim meşterilor populari pentru că de fiecare dată au avut încredere în noi, în ceea ce noi am crezut că este autentic şi se pare că întotdeauna a fost un succes acest târg. Mă bucur că aceşti meşteri populari încă nu au renunţat la meşteşugul lor, încă încearcă să ducă mai departe tot ceea ce înseamnă artă şi tradiţie şi n-avem decât să ne bucurăm că, de două ori pe an, Gorjul este capitala artei şi tradiţiei populare”.

targ3Produse şi preţuri diverse
Produsele oferite spre vânzare de către meşterii veniţi la evenimentul de la Târgu-Jiu sunt din ceramică, sculptură în lemn, costume populare, icoane de sticlă sau diferite bijuterii. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, meşterii fiind dispuşi şi la negociere cu clienţii. “Am fost de fiecare dată la acest târg, vin cu plăcere, iar dacă m-aş mai naşte odată tot asta aş face. Am marfă bună, ieftină, între 150 şi 200 de lei ia, vestele la circa 200 de lei, la mine totul e negociabil. În ceea ce priveşte costumele populare pentru copii, părinţii au început să descopere moda veche şi le cumpără celor mici costume”, a spus Gheorghe Ciuncanu, meşter popular din Gorj a cărui mare pasiune sunt crearea de costume populare autentice.
targ5La ediţia din acest an a târgului a venit şi un dogar din judeţul Argeş, prezent pentru prima dată la evenimentul organizat an de an la Târgu-Jiu. Marfa acestuia este compusă din butoaie din lemn, lucrate manual, de diferite dimensiuni. “Am venit cu butoaie de lemn lucrate manual. Se practică din ce în ce mai puţin această meserie, dar încercăm să o transmitem mai departe- Am venit cu câteva butoaie şi sper să le vând pe parcursul acestei săptămâni”, a relatat meşterul Ovidiu Moise.

targ6Costume ţigăneşti inspirate din moda gitanilor
Cele care au atras cel mai mult atenţia au fost costumele ţigăneşti autentice, unele vechi de o sută de ani, dar şi bijuterii lucrate manual. Acestea au fost aduse de un cuplu de romi din Bucureşti. “Ca în fiecare an am venit cu costume tradiţionale ţigăneşti şi cu bijuterii pe care le lucrăm pe loc. Cu ceva mai nou am venit însă acum; cu nişte costume stilizate, ţigăneşti, dar pe care le-am combinat cu influenţe din zona Ardealului şi unele spaniole. Avem şi costume autentice vechi de aproape o sută de ani”, a declarat Mircea Crăciun.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here