Stația de epurare de 2,8 milioane de euro a cedat și dejecțiile din rețeaua de canalizare a orașului Târgu-Cărbunești au ajuns în râul Blahnița. Aparegio, amendată de Garda de Mediu

890

Stația de epurare de la Târgu-Cărbunești s-a defectat, iar dejecțiile din tot orașul s-au scurs direct în râul Blahnița. Imaginile surprinse de un pescar, în după-amiaza zilei de marți, cu un lichid negru care tâșnește cu presiune din țevile stației de epurare, arată dimensiunile dezastrului ecologic. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Gorj au efectuat un control la fața locului și au decis să aplice o amendă considerabilă operatorului de apă-canal SC Aparegio SA. Stația de epurare de la Cărbunești a fost pusă în funcțiune în urmă cu cinci ani, iar lucrările au fost executate de două firme, una din București și alta din Portugalia, pentru suma de 124 de miliarde de lei vechi (2,8 milioane de euro), împreună cu stația similară de la Țicleni.

Materiile fecale și apele uzate din rețeaua de canalizare a orașului Târgu-Cărbunești au fost deversate în râul Blahnița, după o defecțiune a stației de epurare. Un pescar a filmat dezastrul, iar comisarii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat, miercuri, un control la fața locului, în urma căruia au decis să aplice o amendă cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lei societății Aparegio SA, cea care gestionează rețelele de apă și canalizare de la Târgu-Cărbunești.
”Comisarii au verificat condițiile în care s-a produs poluarea, iar rezultatele controlului arată că, în urmă cu câteva săptămâni, adică în jurul datei de 20 octombrie, au avut loc niște deficiențe în exploatarea stației de epurare care au condus la evacuarea de ape uzate neepurate în sistem bypass direct în râul Blahnița. Comisarii vor amenda operatorul cu o amendă între 30.000 și 60.000 de lei”, a precizat Gheorghe Sanda, comisar șef al GNM Gorj. Trebuie spus că stația de epurare de la Târgu-Cărbunești a intrat în exploatare în luna mai 2013 și a fost făcută din fonduri europene, printr-un program accesat de Aparegio SA, obiectivul fiind acela de protecţie şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă ale locuitorilor din aria de dezvoltare a proiectului. Contractul de lucrări la stațiile de epurare din orașele Târgu-Cărbunești și Țicleni, a cărui valoare a fost de 12.381.365 de lei a fost încheiat în noiembrie 2009 cu firmele Iridex Grup București a lui Corneliu Pascu și concernul portughez EFACEC, cel care mulți ani a mers în asociere cu ”regii asfaltului” din România la contracte. Corneliu Pascu este un afacerist care a apărut prin topurile revistelor financiare și avea o avere de 35 milioane de euro. Acesta este şi mai cunoscut ca fiind, într-o vreme, „mâna dreaptă” a lui Dan Voiculescu, De altfel, Pascu a fost, în două legislaturi, senator din partea Partidului Conservator, şi controla printr-un contract de management Antena 1 Ploieşti. Firma Iridex Grup Bucureşti a câştigat două din cele trei contracte la Cărbuneşti şi Ţicleni, în valoare totală de 15,5 milioane de lei. În primul contract, cel pentru reabilitarea surselor de apă şi staţie tratare, Iridex Grup are ca asociat o altă firmă controversată, ALL Plan SRL care a aparţinut o vreme soţiei fostului primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, şi era catalogată ca făcând parte din grupul de firme Niro & Cocoş.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here