Statistica oficială a împlinit 159 de ani! Statisticienii gorjeni, gata de noi provocări

496

Salariații Direcției Județene de Statistică Gorj au sărbătorit și ei, luna aceasta, pe 8 iulie, 159 de ani de statistică oficială. Asta, la muncă, aceștia fiind pregătiți de noile provocări ale viitorului. Mai exact, cei 23 de salariați ai instituției, deja pregătesc cele necesare realizării recensământului agricol din 2020, dar și a recensământului populației și al locuințelor care va începe un an mai târziu. Noutatea vine din faptul că de data aceasta, culegerea şi înregistrarea datelor se va realiza prin completarea unui chestionar electronic online şi utilizând formulare electronice instalate pe un dispozitiv electronic portabil, mai exact pe tabletă!

Recensământul general agricol se va realiza în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară în perioada 1 octombrie-30 noiembrie 2020. Culegerea și înregistrarea datelor la recensământ se va realiza astfel: prin autorecenzare, pentru exploataţiile agricole cu personalitate juridică, prin completarea unui chestionar electronic online; de către recenzor, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful sau alt membru al exploataţiei agricole fără personalitate juridică, utilizând un formular electronic instalat pe un dispozitiv electronic portabil(tabletă). În ce privește Recensământul populației și al locuințelor, acesta va fi făcut în vederea cunoaşterii cât mai exacte a numărului şi distribuţiei teritoriale a populaţiei, a structurilor sale demografice, social-culturale şi economice, precum şi a fondului locativ şi a condiţiilor de locuit ale populaţiei. Referendumul se va realiza în perioada iulie-octombrie 2021 pe întreg teritoriul ţării. “Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în România din anul 2021 este pregătit, coordonat, desfășurat şi monitorizat de Institutul Naţional de Statistică. În pregătirea, organizarea şi desfăşurarea recensământului I.N.S. colaborează cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale sau alte instituţii publice, în funcție de specificul fiecăreia. Informațiile vor fi obținute la viitorul recensământ prin colectare directă din surse administrative, prin completarea răspunsurilor la unele întrebări din formularelor electronice de către I.N.S. cu informaţiile regăsite în baze de date ale unor instituţii centrale şi locale, prin colectare directă de la populație și prin imputare prin metode statistice. Noutățile apar la colectarea directă deoarece aceasta se poate face fie prin colectare prin auto-recenzare on-line(fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe internet propriul formular individual), fie prin interviu faţă-în faţă asistat de calculator (pentru acele persoane pentru care autorecenzarea on-line nu a fost posibilă), dar și prin interviu proxy asistat de calculator (prin interviu cu o altă persoană care cunoaște situația persoanei care ar trebui să fie intervievată)”, a explicat Vasile Păunescu, directorul Direcției Județene de Statistică Gorj.
A.STOICA

Zi de mare sărbătoare
Ziua Statisticianului a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 592 din 13 iunie 2002. Această zi marchează actul de naştere al statisticii oficiale din România. La 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă. A fost una dintre primele instituţii publice înfiinţate în ţara noastră după Unirea de la 24 ianuarie 1859 şi unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa. pe parcursul existenţei sale, instituţia s-a numit, pe rând: Direcţia de Statistică Generală a Statului (1892), Institutul de Statistică Generală a Statului (1925), Institutul Central de Statistică (1936), Direcţia Centrală de Statistică (1951), Comisia Naţională pentru Statistică (1989), Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice (1998) şi Institutul Naţional de Statistică (2001).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here