Forum „FONDURI EUROPENE 2014-2020: Noile mecanisme pentru creşterea ratei de absorbţie

868

Evenimentul organizat marti, la Palatul Parlamentului, a reunit reprezentanți ai autorităților, ai sistemului bancar, ai firmelor de consultanță, ai asociațiilor patronale, oameni de afaceri cu experiență în derularea proiectelor cu fonduri europene. La dezbateri au fost prezenți premierul Victor Ponta, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici și consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.
‘Provocările-cheie pentru România pentru orizontul 2020 în cadrul Programului Operațional Competivitate sunt dezvoltarea și dinamizarea inovării prin susținerea cercetării — dezvoltării, stimularea mediului privat pentru inovare și susținerea dezvoltării resurselor umane din domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), orientate spre sectoare cu potențial de creștere’, a declarat ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în cadrul forumului.
În condițiile în care obiectivul perioadei de programare 2007-2013 a vizat trei indicatori (creșterea capacității de Cercetare și Dezvoltare, stimularea cooperării între instituțiile de CDI și întreprinderi și creșterea accesului întreprinderilor la CDI), Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 va dezvolta toate intervențiile (competențe științifice, inițiative antreprenoriale și oportunități financiare) în jurul celor patru domenii de specializare inteligentă relevante pentru România, a mai anunțat ministrul Mihnea Costoiu. Aceste patru domenii sunt bio-economia, tehnologia informației și comunicațiilor, energia și mediul, respectiv eco-tehnologiile. Suplimentar, va fi sprijinit, de asemenea, programul CDI pentru sănătate, un sector de interes național pentru România.

Reamintim faptul că, în cadrul domeniului major de intervenție 1, axat pe parteneriate, au fost finanțate 85 de proiecte de cercetare-dezvoltare și inovare, dintre care 44 au fost solicitate și cofinanțate de întreprinderi în parteneriat cu instituții de cercetare-dezvoltare specializate, rezultatele urmând a fi implementate de către întreprinderile respective (produse, procese, servicii noi sau îmbunătățite). Celelalte 41 de proiecte au fost inițiative de CD de înalt nivel șiințific conduse de specialiști din străinătate.

În cadrul domeniului major de intervenție 2 au fost finanțate 89 proiecte de investiții, cu bugete care au putut merge până la 15 milioane euro, care au urmărit dezvoltarea infrastructurii de CD a instituțiilor de învățământ superior și a institutelor de CD de drept public (inclusiv a spitalelor clinice și universitare care au activitate de CD) prin dotarea/modernizarea laboratoarelor existente și crearea de noi infrastructuri, inclusiv centre de stocare și prelucrare de date de tip GRID. Domeniul major de intervenție 2 a susținut și consolidarea capacității administrative în 73 de instituții publice de cercetare.

Tot în cadrul domeniului major de intervenție 2 este finanțat proiectul major Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), infrastructură pan-europeană de CD. Pe 19 martie s-a finalizat și cea de-a treia achiziție importantă a proiectului prin semnarea, la Roma, a contractului cu consorțiul care a câștigat licitația pentru a dezvolta și realiza sursa de radiație gamma.

În ceea ce privește domeniul major de intervenție 3, adresat exclusiv întreprinderilor, principalele rezultate se concentrează pe furnizarea de produse și/ sau servicii noi sau substanțial îmbunătățite în vederea comercializării, pornind de la un rezultat obținut din activitatea de cercetare-dezvoltare, a aplicării unui brevet sau a altei forme de proprietate industrială. Astfel, 321 proiecte au fost contractate cu întreprinderi (din care 252 IMM-uri) pe domeniul 3, cu un buget total de 450 milioane euro din care finanțarea nerambursabilă a fost de 220 milioane euro, se mentioneaza in finalul Comunicatului de presa al Ministerului Educatiei Nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here