Strategia Energetică a României, pusă în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Viitorul mineritului și energiei din Gorj, capitole importante!

544

Ministerul Energiei a lansat, joi, în dezbatere publică Proiectul Strategiei Energetice a României 2018-2030, cu perspectiva anului 2050, un document așteptat de conducerea CEO, dar și de minerii și energeticienii salariați ai companiei. Documentul include un capitol în care este descrisă importanța deosebită a lignitului în asigurarea adecvanței Sistemului Energetic Național în următorii 30 de ani, iar în acest context este abordată și realizarea unui grup energetic nou, de 600 MW la Rovinari. Directorul CEO, Sorin Boza, spune că un lucru important menționat în strategia energetică îl reprezintă tocmai prognoza producției de energie electrică pe bază de cărbune din România până în anul 2050.

Resursele de lignit, încă 28 de ani
Viitorul energiei produsă pe cărbune și cel al Complexului Energetic Oltenia sună destul de bine în Strategia Energetică a României pentru următorii 30 de ani, sau cel puțin așa rezultă din documentul supus dezbaterii publice de către Ministerul Energiei.Cărbunele și funcționarea în condiții de eficiență economică a centralelor electrice au un rol strategic în susținerea securității energetice naționale și regionale. ”În perioadele meteorologice extreme, cărbunele stă la baza rezilienței alimentării cu energie și a bunei funcționări a Sistemului Energetic Național (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie electrică. Resursele de lignit din România sunt estimate la 690 mil. tone [124 mil. tep], din care exploatabile în perimetre concesionate 290 mil. tone [52 mil. tep]. La un consum mediu al resurselor de 4.5 mil. tep/an, gradul de asigurare cu resurse de lignit este de 28 de ani în condițiile în care în următorii 25 de ani consumul va rămâne constant și nu vor mai fi puse în valoare alte zăcăminte de lignit. Deoarece zăcământul de lignit din Oltenia este format din 1-8 straturi de cărbune exploatabile, valorificarea superioară a acestora impune adoptarea urgentă a unor reglementări care să garanteze exploatarea raţională în condiţii de siguranţă și eficiență, cu pierderi minime”, se specifică în documentul dat publicității de Ministerul Energiei.

Grup energetic, la Rovinari
În Proiectul Strategiei Energetice a României 2018-2030, un capitol important este dedicat realizării unui grup energetic nou, de 600 MW la Rovinari. “O importanță deosebită va avea lignitul în asigurarea adecvanței SEN în situații de stres, precum perioadele de secetă prelungită sau de ger puternic. (…) Pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic poate fi păstrat prin dezvoltarea de noi capacități, prevăzute cu tehnologie de captare, transport și stocare geologică a CO2 (CSC). Rezultatele modelării indică fezabilitatea, începând cu anul 2020, a proiectelor pentru noi centrale termoelectrice pe bază de lignit cu parametri supracritici, iar din anul 2035 – cu condiția ca acestea să fie prevăzute cu tehnologia de captare, transport și stocare geologică a CO2 (CSC).  Modelarea arată că ar putea fi construită o capacitate pe bază de lignit prevăzută cu CSC cuprinsă între 600 MW și 1000 MW. Astfel construcția unei capacități supracritice pe bază de lignit de 600MW, care să intre în producție după anul 2020, și căreia să-i poată fi adăugată o capacitate de captare și stocare a CO2 începând din 2035, este nu numai necesară, dar și obligatorie pentru asigurarea compoziției mixului energetic cu un cost optim la nivel sistemic. Grupul va utiliza lignitul furnizat din carierele aflate în imediata vecinătate a obiectivului de investiții”, se arată în documentul citat. Este vorba despre parteneriatul cu un investitor străin, considerat ca fiind un proiect strategic pentru România și este necesară găsirea unei soluții de finanțare de rezervă (cu sprijinul statului) pentru situația în care parteneriatul public-privat aflat în proces de negociere nu se va materializa în acest an.

Cel mai important lucru, în opinia lui Boza
Președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, consideră că apariția Proiectului Strategia Energetică a României 2018-2030, cu perspectiva anului 2050, poate fi considerat un moment foarte important pentru compania pe care o conduce, iar faptul că  lignitul rămâne în continuare o parte semnificativă din mixul energetic și în anul 2030 și există premisele construirii unui nou grup de 500MWh la Rovinari, arată că CEO are viitor pentru cel puțin încă trei decenii. ”Poate cel mai important lucru menționat în strategia energetică îl reprezintă prognoza producției de energie electrică din România până în anul 2050, în care, după modelabile Primes efectuate de către realizatori, energia electrică pe bază de cărbune va trebui să acopere, în anul 2030, cca 20% din producția totală, aproximativ 15.8 TWH, iar în 2050 cca 17% – 14.9 TWh”, a afirmat Boza.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here