Studiul de prefezabilitate pentru Rovinari e gata! Chinezii vin cu banii şi echipamentele, iar CEO cu cărbunele, clădirile, apa şi energia

543

Înţelegerile oficialilor Complexului Energetic Oltenia cu chinezii care realizează grupul de 500 de MW de la Rovinari sunt avansate. Deja studiul de prefezabilitate pentru termocentrala pe care China Huadian o construieşte în Gorj este deja realizat, iar cadrul general al parteneriatului, cu participaţia fiecărei părţi în proiect, a fost stabilit. A fost astfel bătut în cuie că investitorii chinezi vin în proiect cu banii şi cu echipamentele, în timp ce gorjenii le pun la dispoziţie materia primă, adică depozitele de cărbune de la Roşia, Rovinari şi, posibil, Peşteana, clădirile administrative şi le fac racordurile la sistemul energetic naţional, la reţeaua de apă şi la depozitul de cărbune.

Investiţia de un miliard de euro din Gorj a atras atenţia opiniei publice nu numai din Gorj, ci şi din afara judeţului, motiv pentru care presa de specialitate a relatat pe larg în ultimele luni paşii concreţi realizaţi pentru punerea în funcţiune a noului grup de la Rovinari. Faptul că la începutul acestei luni, chinezii au venit cu studiul de prefezabilitate realizat care consfinţeşte viabilitatea proiectului şi stabileşte obligaţiile fiecărei părţi, nu a fost nici el trecut cu vederea. “S-a stabilit soluţia tehnică, turbina şi cazanele Alstom, amplasamentul, facilităţile comune. În sarcina noastră cade racordul la Sistemul Energetic Naţional, racordul la reţeaua de apă, accesul la depozitul de cărbune, construcţia staţiei electrice de alimentare de rezervă, câteva clădiri administrative. Ei vin cu finanţarea şi cu echipamentele”, a precizat o sursă din conducerea CEO citată de Economica.net.

Studiul adus luna viitoare, procentele participaţiei stabilite atunci
În iulie, chinezii aduc şi studiul de fezabilitate, apoi consultanţii pe proiect fac raportul de evaluare. În cadrul acestui raport se va stabili suma totală necesară investiţiei şi procentele fiecărei părţi în compania mixtă. Deşi nu se poate nici măcar specula pe procente mai înainte de raportul de evaluare, sigur este că partea chineză va deţine majoritatea. “Ei sunt cu banii, ei vor fi majoritari”, susţine sursa citată de Economica.net.
Se ştie însă că investiţia totală în construcţia unui nou grup de 500 de MW la Rovinari a fost estimată la 1 miliard de euro, potrivit directorului general CEO Laurenţiu Ciurel. De aceeaşi sumă a vorbit şi premierul Victor Ponta în cadrul întrevederii de anul trecut cu omologul său chinez, Li Keqiang. Potrivit estimărilor, până la sfârşitul acestui an compania mixtă va fi înfiinţată, iar, de la anul, începe construcţia noului grup, care este prognozată să dureze trei ani.

Chinezii cer garanţii
Potrivit sursei citate, chinezii ar fi încercat să obţină de la Guvern garanţia că întreaga cantitate de energie produsă de către noul grup va fi preluată în sistemul energetic naţional, ceea ce ar fi echivalat cu garanţia că vor avea clienţi pentru toată cantitatea de energie produsă, însă solicitarea lor s-a lovit de refuzul autorităţilor, pentru că este contrară prevederilor din Legea Energiei şi contrară principiilor europene. “Vor funcţiona în condiţii de piaţă liberă. Vor avea clienţi dacă vor fi eficienţi, nimeni nu le garantează că-şi vor vinde marfa”, apreciază sursa.

500 de locuri de muncă
Grupul de 500 de MW de la Rovinari face parte din proiectele prin care România încearcă să atragă investiţii chinezeşti, alături de reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, linia rapidă de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi autostrada Piteşti-Craiova. Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit, va genera 500 de locuri de muncă şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari ce sunt dezafectate.
Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.
A.Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here