Sucursala Rovinari a CEO, obligată să diminueze zgomotul de la instalaţia de desulfurare

370

Chiar dacă investiţia de desulfurare a fostului Complex Energetic(CE) Rovinari este mai mult decât benefică pentru funcţionarea unităţii, există însă câteva impedimente privind investiţii viitoare care mai trebuie făcute aici. Asta deoarece, nivelul de zgomot produs de noua instalaţie depăşeşte totuşi limitele normale impuse de lege, fapt care nemulţumeşte locuitorii din apropierea acesteia şi obligă investitorii să pompeze bani şi în atenuarea zgomotului instalaţiilor de acest tip.

Investiţia la instalaţia de desulfurare de la Complexul Energetic Rovinari a început în 2006 şi a fost pusă în funcţiune abia în anul 2011. Această instalaţie a fost esenţială în reducerea poluării cu emisii de compuşi ai sulfului. Investiţia a fost realizată în conformitate cu cerinţele de mediu, impuse de Uniunea Europeană. A costat unitatea circa 60 de milioane de euro şi va permite funcţionarea Complexului Energetic de la Rovinari şi după 2013. În mai, anunţa fosta conducere a unităţii de la Rovinari, lucrările la instalaţia de desulfurare de la Grupul 4 trebuiau începute, ca în decembrie 2013 să aibă termenul de conformare realizarea investiţiei similare şi la Grupul nr. 5 a unităţii energetice.

Rogojelu, satul cel mai afectat
Acest lucru interesează mai puţin însă locuitorii care domiciliază în apropierea staţiei de desulfurare deja realizate, respectiv în satul Rogojelu, comuna Fărcăşeşti. Aceştia se declară afectaţi de nivelul foarte ridicat al zgomotului produs de această investiţie a CE Rovinari. De altfel, pentru rezolvarea problemei, Dumitru-Augustin Săvoiu, localnic al satului Rogojelu, s-ar fi adresat Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Gorj dar şi Primăriei Rovinari, Prefecturii Gorj, şi altor autorităţi. S-a adresat printr-o scrisoare deschisă şi premierului Victor Ponta, prin intermediul cotidianului Gorjeanul, prin care reclama că nivelul zgomotului ambient în zonă, produs de staţia de desulfurare, ar fi nociv pentru sănătatea sa şi a localnicilor. De altfel, Săvoiu ar fi făcut demersuri pe la toate instituţiile pentru a solicita să i se respecte dreptul la sănătate.

APM Gorj a trecut la verificare
Din primele constatări, Săvoiu, ca şi alţi reclamanţi, ar fi însă îndreptăţiţi să ridice probleme zgomotului de la Rogojelu. Din acest motiv, la faţa locului s-au şi deplasat reprezentanţi ai APM Gorj, care au constatat faptul că nivelul zgomotului în zonă depăşeşte limitele maxime admise, dând astfel dreptate celor care au reclamat această problemă. Constatarea APM a fost urmată de obligarea conducerii unităţii de la Rovinari să ia anumite măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Purtătorul de cuvânt al APM Gorj, Cristina Merfu, subliniază, de altfel, importanţa realizării staţiei de desulfurare de la Rovinari dar şi faptul că mai trebuie luate măsuri pentru diminuarea poluării fonice a cetăţenilor din zonă. “Instalaţiile de desulfurare sunt esenţiale în reducerea poluării cu SO2 şi fac parte din planul de conformare al Complexului Energetic Rovinari. Cu toate acestea, în urma sesizărilor şi a cererilor din partea constructorilor s-au realizat măsurători privind zgomotul pe care îl emite instalaţia de desulfurare de la CE Rovinari. În urma măsurării nivelului zgomotului, acesta a fost depăşit, în consecinţă s-a trecut la identificarea unor măsuri care să conducă la încadrarea nivelului de zgomot în limitele admise(măsuri de izolaţie fonică). S-a observat apoi că, în urma măsurilor luate, nivelul zgomotului s-a mai redus”, a declarat Merfu. ,,Vor continua acţiunile până când nivelul de zgomot va fi încadrat în limitele maxime admise, pentru ca totul să fie în regulă”, a conchis purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj.

Săvoiu aşteaptă măsuri concrete
Dumitru Augustin-Săvoiu care intenţionase să organizeze o acţiune de protest în fata Primăriei Rovinari, aşteaptă însă măsuri concrete pentru reducerea poluării fonice de la Rogojelu. Acesta a declarat ca va încerca să poarte discuţii şi cu noua conducere a sucursalei Rovinari a CEO pentru găsirea unor soluţii rapide pentru problema sa şi a locuitorilor din satul Rogojelu.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here