Sute de absolvenți de liceu, nemulțumiți de notele de la BAC

378

Aproape 900 dintre candidații, care au susținut examenul de Bacalaureat în Gorj, nu sunt mulțumiți de rezultate și consideră că ar merita note mai mari. Dacă li se va îndeplini sau nu dorința vor afla, sâmbătă, când vor fi afișate rezultatele finale ale examenului.

Marți după-amiază, după afișarea rezultatelor la Bacalaureat, între orele 16:00 și 20:00, 872 dintre absolvenții de liceu care au susținut examenul au depus contestații, cerând ca lucrările să le fie recorectate. Cele mai multe contestații s-au înregistrat la proba la alegere a profilului și specializării – 302, urmată de proba obligatorie a profilului – 289 și proba la Limba și literatura română – 281. Potrivit calendarului de desfășurare a examenului de Bacalaureat, aceste contestații vor fi soluționate până pe 15 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 16 iulie. Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii. Pentru lucrările care au primit iniţial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menţionate mai sus, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte.
Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reamintim că, înainte de contestații, procentul de promovabilitate înregistrat la nivelul județului Gorj este de 57,42, reușind să obțină cel puțin media 6 1934 dintre cei 3368 de candidați care au susținut toate probele. 220 dintre candidații respinși au medii între 5 și 5,99. 301 dintre candidații înscriși inițial nu s-au prezentat la una sau mai multe probe, iar trei au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Săptămâna viitoare se fac înscrieri pentru a doua sesiune
Cei care nu vor promova examenul nici după contestații, dar și cei care nu au participat la această sesiune se pot înscrie la a doua sesiune a Bacalaureatului săptămâna viitoare. Potrivit calendarului, perioada rezervată înscrierii candidaților este 18-22 iulie. Aceștia vor susține examenul în perioada 16-26 august, după cum urmează: 16-17 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 18-19 august – evaluarea competențelor digitale; 22 august – proba scrisă la Limba și literatura română; 23 august – proba scrisă la limba și literatura maternă; 24 august – proba obligatorie a profilului; 26 august – proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 29 august; în aceeași zi vor putea fi depuse și eventualele contestații. Rezultatele finale ale examenului vor fi afișate în cursul zilei de 1 septembrie.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here