Sute de cazuri de violență în familie, înregistrate în Gorj

481

Convinși că bătaia nu este ruptă din Rai, nici măcar atunci când te lovește cineva din familie, sute de gorjeni au cerut ajutor, după ce au devenit victimele agresorilor. Numărul celor care nu au mai putut să îndure loviturile a fost în creștere în 2016. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 306 cazuri de violență în familie, dintre care 261 pentru lovire sau alte violențe, 17 pentru rele tratamente aplicate minorilor, 27 pentru amenințare și un singur caz de șantaj. ”Violenţa în familie reprezintă orice agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiaşi familii. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.Violenţa în familie este prevăzută ca infracţiune în Codul Penal. Atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice sună imediat la 112 când eşti în pericol, când nu poţi să fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie. Dacă nu ai apucat să iei un telefon cu tine, strigă tare să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor; spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini, rude de încredere!”, acesta este sfatul Poliției, transmis de Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al instituției.
În 2015, au fost înregistrate 284 de infracțiuni: 234 pentru lovire sau alte violențe, 17 pentru rele tratamente aplicate minorilor, 30 pentru amenințare, două cazuri de șantaj și unul singur de hărțuire.
În cazurile grave este prevăzută și instituirea ordinului de protecţie. Acesta este emis de instanţă și constă în evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei în locuinţa familiei; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează, precum și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima.
”Dacă ai obţinut un ordin de protecţie sună la 112 în cazul în care agresorul nu respectă ordinul de protecţie. Dacă ai rămas în domiciliul unde aţi locuit împreună, schimbă încuietorile şi nu-i permite, sub niciun motiv, să intre în casă. Informează-ţi cunoscuţii şi vecinii în legătură cu ordinul de protecţie şi roagă-i să sune la poliţie dacă eşti urmărită sau agresată. Depune copii după ordinul de protecţie: la administratorul blocului în care locuieşti; la şcoala sau grădiniţa la care învaţă copiii tăi; la locul de muncă. Solicitaţi ajutor la Helpline 0800500333, apel gratuit sau la numărul unic de urgenţă 112”, a mai declarat Andrei Lazăr.
În primele șase luni ale anului 2016, au fost emise și 27 de ordine de protecție în județul Gorj.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here