Sute de copii din Gorj sunt luaţi în plasament

1027

Potrivit datelor centralizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, peste patru sute de copii din judeţul nostru se află în plasament, 212 dintre ei fiind la asistenţi maternali profesionişti. Specialiştii DGASPC Gorj monitorizează permanent copiii aflaţi în plasament.

Potrivit legislaţiei actuale familia care dorește să ia în plasament un copil trebuie să se adreseze Serviciului de Tip Familial din cadrul Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, unde va depune o cerere prin care îşi declară dorinţa de a lua spre creştere şi îngrijire un copil separat de familie. Se va face o evaluare şi o anchetă socială pentru a vedea dacă familia îndeplineşte cerinţele legale pentru creşterea şi îngrijirea unui copil lipsit temporar de grija părintească.
La ora actuală sute de copii din judeţul nostru se află în plasament. „În plasament în cadrul Direcţiei sunt 250 de copii şi 212 sunt la asistenţi maternali. Plasamentul copilului este o măsură de protecţie specială având caracter temporar care poate fi dispusă în condiţiile Legii 272/2014, la o persoană sau familie, la un asistent maternal sau la un serviciu de tip rezidenţial. O persoană care ia un copil în plasament are o indemnizaţie de 600 lei pe lună. Trebuie precizat că un copil cu vârsta mai mică de 2 ani nu poate fi instituţionalizat într-un centru de plasament, ci se va da în plasament la un asistent maternal profesionist”, a declarat Laurenţiu Diaconescu, directorul general al DGASPC Gorj.
Familia care ia un copil în plasament are o serie de obligaţii, prevăzute de lege. „Măsura de plasament se instituie atunci când părinţii sunt dezorganizaţi şi nu se ocupă de îngrijirea corespunzătoare a copilului, sau atunci când părinţii sunt plecaţi în străinătate. Mai departe, o persoană sau o familie care ia un copil în plasament are obligaţia să-l îngrijească în mod corespunzător, să-i asigure un climat potrivit pentru o dezvoltare armonioasă, să-l ducă la şcoală” confirmă Diaconescu.
Atunci când este stabilit plasamentul, autoritățile urmăresc plasarea copilului la familia extinsă sau la familia substitutivă şi menţinerea fraţilor împreună; părinţilor li se acordă posibilitatea de a vizita minorul şi de a ţine legătura cu el.
Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Sunt necesare niste precizari, fata de continutul de mai sus: serviciul cu titulatura dspecificata, unde sunt indrumati oamenii sa se adreseze pentru a lua in plasament copii nu exista; pentru ca rudele pana la gradul IV sa ia copii in plasament trebuie sa se adreseze Serviciului Management de caz pentru copilul aflat in plasament familial. Aceste rude pana la gradul patru primesc PENTRU COPIL 600 lei alocatie de plasament si nu sunt platiti de directie( alocatia de plasament este prevazuta pentru a i se asigura copilului cele necesare, si nu este pentru cei care il iau in plasament); cei care nu sunt rude cu copilul si doresc sa ia un copil in plasament trebuie sa se adreseze cu cerere DGASPC Gorj si Serviciului Management de caz pentru copilul aflat la asistent maternal profesionist, in urma cererii se face dosar pentru atestarea persoanei ca apta sa ia in plasament un copil si in urma primirii atestatului devine salariat pe perioada determinata putand lua in plasament un copil.
    Copilul cu varsta mai mica de 2 ani POATE fi institutionalizat intr-un centru, daca este incadrat in categoria persoanelor cu handicap.

  2. Sunt necesare niste precizari, fata de continutul de mai sus: serviciul cu titulatura specificata, unde sunt indrumati oamenii sa se adreseze pentru a lua in plasament copii nu exista; pentru ca rudele pana la gradul IV sa ia copii in plasament trebuie sa se adreseze Serviciului Management de caz pentru copilul aflat in plasament familial. Aceste rude pana la gradul patru primesc PENTRU COPIL 600 lei alocatie de plasament si nu sunt platiti de directie( alocatia de plasament este prevazuta pentru a i se asigura copilului cele necesare, si nu este pentru cei care il iau in plasament); cei care nu sunt rude cu copilul si doresc sa ia un copil in plasament trebuie sa se adreseze cu cerere DGASPC Gorj si Serviciului Management de caz pentru copilul aflat la asistent maternal profesionist, in urma cererii se face dosar pentru atestarea persoanei ca apta sa ia in plasament un copil si in urma primirii atestatului devine salariat pe perioada determinata putand lua in plasament un copil.
    Copilul cu varsta mai mica de 2 ani POATE fi institutionalizat intr-un centru, daca este incadrat in categoria persoanelor cu handicap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here