Sute de participanţi la „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”

508

Cea de-a şasea ediţie a Simpozionului Naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă ” a reunit la Târgu-Jiu aproximativ 400 de medici din aproape toată ţara. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc, joi, 23 aprilie 2015, lucrările desfăşurându-se pe parcursul a două zile. Temele abordate reflectă toată patologia respiratorie, punându-se accent pe terapiile moderne în tratarea afecţiunilor pulmonare.

În acest an, Simpozionul Naţional „Patologia respiratorie în practica medicală” a fost găzduit de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, lucrările ştiinţifice desfăşurându-se în Complexul Debarcader al universităţii. „Începând de astăzi, pe parcursul a două zile se desfăşoară în universitate simpozionul disciplinar „Patologia simpozionrespiratorie în practica medicală curentă”. Este un simpozion interdisciplinar la care sunt aşteptaţi să participe aproape 300 de medici care activează în domeniu, fie că sunt medici de familie sau medici specialişti, ori reprezentanţi din alte universităţi”, a confirmat Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
De asemenea, în această perioadă, UCB mai găzduieşte o serie de evenimente, după cum a menţionat rectorul simpozion (1)Luminiţa Popescu: „începând de mâine se va desfăşura în universitate o conferinţă naţională studenţească intitulată Zilele Cercetării Ştiinţifice studenţeşti, pe parcursul a două zile. Sâmbătă va fi o altă conferinţă naţională a Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative”

Simpozionul de pneumologie, un model
Medicul Ana Băleanu, preşedintele Colegiului Medicilor Gorj a subliniat importanţa Simpozionului „Patologia simpozion (4)respiratorie în practica medicală curentă”, spunând că este un model pentru alte specialităţi medicale. „Colegiul Medicilor Gorj felicită organizarea celei de-a şasea ediţii a conferinţei interdisciplinare „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. A fost o provocare iniţiativa luată de Spitalul de Pneumoftiziologie, în urmă cu şase ani, deoarece în acest an a răspuns specialitatea de Diabet şi Boli de Nutriţie, acum o săptămână fiind organizată prima ediţie a unui simpozion pe tema Diabetului, iar pe 22 va avea loc un simpozion ORL, iar în luna octombrie va avea loc un simpozion de Ortopedie organizat în Gorj”, a menţionat Ana Băleanu, preşedintele CMR Gorj.

Autorităţile judeţene, mândre de medicii gorjeni
Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi prefectul Alin Văcaru au vorbit la simpozion despre simpozion (6)valoarea medicilor gorjeni, mulţumindu-le pentru tot ceea ce fac. „Dacă vorbim de sănătate şi educaţie, primul lucru la care trebuie să fim atenţi sunt medicii şi cadrele medicale ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii. Eu vreau să le mulţumesc medicilor gorjeni pentru activitatea pe care o desfăşoară. De asemenea, vreau să mulţumesc medicilor gorjeni care se regăsesc pretutindeni, cum este domnul dr. Marica, prezent aici. Ne mândrim că avem personalităţi medicale răspândite în ţară şi chiar în afară”, a mărturisit Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
simpozion (8)Prefectul Alin Văcaru a fost prezent la eveniment în fiecare an, de două ori în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu. „Este a doua oară când particip în calitate de prefect la această manifestare ştiinţifică, dar am fost prezent la toate cele şase ediţii şi mă bucur că particip la astfel de evenimente. Vreau să îi felicit pe toţi medicii gorjeni. Sănătatea este o prioritate şi rolul nostru este să găsim soluţiile cele mai bune pentru sănătate”, a declarat prefectul Alin Văcaru.

Sute de medici, la Târgu-Jiu
Simpozionul s-a desfăşurat şi în acest an sub egida Societăţii Române de Pneumologie – Secţiunea de Tuberculoză şi a fost coordonat de către unul dintre cei mai de seamă medici gorjeni, Profesorul Universitar Doctor Constantin Marica, actual vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie şi expert TB şi MDR al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Mă reîntorc în fiecare an cu aceeaşi plăcere şi abia aştept luna aprilie ştiind că în această lună ne întâlnim aici. Este o întâlnire de tradiţie, iar pentru mine este şi una de inimă, pentru că valoarea ştiinţifică a acestui simpozion (9)simpozion a crescut de la an la an; anul trecut şi acum doi ani au fost şi participări internaţionale. Temele abordate reflectă toată patologia respiratorie, până la terapiile moderne în cancerul pulmonar, dar şi eterna tuberculoză. Noutăţi importante vizează şi oncologia, paliaţia şi reabilitarea pulmonară. Avem reprezentanţi de frunte din toate centrele universitare ale ţării, super-specialişti în domeniul lor”, a precizat prof.univ.dr. Constantin Marica.
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a declarat, la conferinţa de presă, că  „acest simpozion deja a devenit o tradiţie pentru câteva din instituţiile publice ale judeţului Gorj, care se mândresc cu acest simpozion, care a ales să aibă un număr de peste 400 de medici participanţi, lucru care este demn de luat în calcul şi simpozion (10)ne bucură. Cele două unităţi sanitare organizatoare, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Runcu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sunt o forţă în medicina gorjeană, acoperind o mare parte din cazuistica cu care noi, lucrătorii din sistemul medical, ne ocupăm. Sindicatul „Sănătatea” Gorj în fiecare an a fost alături de noi prin domnul preşedinte Ion Măruţă care a suportat procent din taxa pe care asistenţii au achitat-o”.
Aproximativ de patru sute de medici şi asistenţi medicali au fost prezenţi la cea de-a şasea ediţie a Simpozionului „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here