Sute de teste rapide pentru depistarea HIV, efectuate în rândul gravidelor

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj derulează Programul de supraveghere şi control al infecţiei HIV. În cadrul acestuia, în primele trei luni ale anului, au fost efectuate 560 de teste rapide la gravide, în spitalele din judeţ, precum şi 315 teste efectuate în cadrul laboratoarelor private.

Programul de supraveghere şi control al infecţiei HIV cuprinde efectuarea screening-ului infecţiei HIV/SIDA la femeile gravide şi persoanele din grupele de risc pentru infecţia HIV/SIDA, cu utilizarea testelor de screening rapide şi tip ELISA HIV(1+2); asigură confirmarea infecţiei HIV/SIDA pentru gravidele şi persoanele din grupele de risc cu rezultat pozitiv la screening-ul infecţiei HIV/SIDA; asigură îndrumarea gravidelor şi persoanelor din grupele de risc cu rezultat rezultat pozitiv la testare către specialistul infecţionist din teritoriu în vederea evaluării clinico-imunologice; realizează distribuirea testelor de screening rapide sau de tip ELISA HIV(1+2), după caz, către unităţile sanitare implicate în testarea infecţiei HIV/SIDA. Direcţia de Sănătate Publică Gorj se ocupă de colectarea din teritoriu a raportărilor privind screeningul infecţei HIV/SIDA, analizarea rezultatelor şi – centralizare date testare gravide. Astfel, în primele trei luni ale anului, la nivelul judeţului nostru au fost efectuate 560 de teste rapide HIV la gravide, în cadrul spitalelor din judeţ şi 315 teste rapide HIV, în cadrul laboratoarelor private din judeţ.

Gorjean răpus de SIDA, în 2016
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA.
De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.
A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.
La nivelul judeţului nostru, în 2016, s-a înregistrat un deces în rândul unui bolnav de SIDA. A crescut, de asemenea, numărul persoanelor seropozitive. “În cursul anului trecut, au intrat în statistică cinci cazuri de infecţie cu HIV şi a fost confirmat şi un caz de SIDA. Tot atunci s-a înregistrat şi un deces la un pacient cu SIDA. În total, la sfârşitul anului 2016 aveam 39 de seropozitivi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
SIDA (Sindromul Imuno-deficienței Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.

Transmiterea HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here