Târgujieni cu nouă case, plătitori de impozite de sute de milioane

DSCF3932Contribuabilii din Târgu-Jiu care posedă mai multe locuinţe aduc anual la vistieria statului sute de milioane de lei vechi, sume ce reprezintă impozitele de clădiri. Aceştia încă mai răsuflă uşuraţi deoarece OUG nr. 58/2010 nu a trecut şi astfel impozitele nu s-au majorat în cazul celor care au mai multe case.

Aşadar, conform Marianei Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, în acest an nu se va majora impozitul pe clădiri pentru contribuabilii care au în proprietate mai mult de o clădire: “Impozitele rămân aşa cum le-am calculat la începutul anului, majorate cu cotele pe care le cunoşteam din 2007, adică, de cincisprezece procente pentru cei care deţin a doua locuinţă, cincizeci pentru cei care deţin a treia locuinţă, şaptezeci şi cinci pentru a patra şi sută la sută pentru ceilalţi”.

La nivelul municipiului Târgu-Jiu există peste 41.000 de contribuabili plătitori de impozit pe locuinţă, dintre aceştia, un număr de 40.558 de cetăţeni deţinând o singură locuinţă, alţi 2.558 două proprietăţi, 436 deţin câte trei locuinţe, 100 au patru locuinţe, 25 au cinci spaţii de locuit, patru au şase locuinţe şi tot patru persoane din Târgu-Jiu au câte şapte proprietăţi.

Impozit de 10.200 de lei

Şi totuşi, în urma datelor furnizate de conducerea DPV Târgu-Jiu, există un contribuabil care are în proprietate nouă clădiri, însă doar şapte sunt pe teritoriul municipiului.

Contribuabilul în cauză este şi cel care plăteşte cel mai mare impozit pe locuinţă la stat, respectiv de 10.200 de lei. Un alt târgujian tot cu şapte locuinţe achită la DPV anual suma de 7.400 de lei, şi asta deoarece proprietăţile sale nu au la fel de mulţi metri pătraţi ca cele ale contribuabilului cu nouă clădiri.

La polul opus, un alt târgujian care deţine şapte clădiri, însă toate garsoniere, plăteşte mult mai puţin, în comparaţie cu predecesorii săi. “Totul ţine de cât de mari sunt clădirile şi de metri pătraţi cuprinşi. Un bun exemplu este un contribuabil înscris la noi cu şapte clădiri, toate garsoniere, şi achită un impozit de circa 900 de lei”, a spus Mariana Budulan.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here