Ţeapă spaniolă cu locuri de muncă la Malaga – Gorjeni, în cursa unor escroci

8027-0-fresaaaaaaUnsprezece gorjeni s-au lăsat înşelaţi de câteva persoane care le promiteau locuri de muncă bine plătite în străinătate. Cei unsprezece sunt toţi locuitori ai comunei Turburea şi au răspuns pentru început doar unui anunţ dintr-o publicaţie locală.

Apoi au virat peste zece milioane de lei vechi în contul unei persoane pe care nu o văzuseră niciodată, asta cu siguranţa că vor fi selectaţi pentru a munci în localitatea spaniolă Malaga, în agricultură. Ieri trebuiau să fie duşi de un microbuz din Autogara Craiova spre capitală pentru a încheia contractele de muncă. Au aşteptat însă degeaba, au rămas în autogară câteva ore după care s-au întors acasă convinşi fiind că îşi vor pierde banii plătiţi.

Prima care a văzut anunţul din publicaţia gorjeană a fost una dintre localnice. Fericită aceasta a sunat la numărul de telefon care apărea în anunţ în intenţia de a vedea condiţiile pe care le pune firma pentru viitorii muncitori selectaţi. I-a răspuns o persoană amabilă, anunţând că este de la firma Hardic SRL din Bucureşti şi că într-adevăr selectează forţă de muncă pentru Spania. Persoana susţinea că se selectează muncitori în agricultură, salariul lunar fiind cuprins între 1200 şi 1800 de euro. Contractele, a anunţat acesta, se făceau după o selecţie la firmă, pe 3-6 luni. Femeia a crezut tot ce i s-a spus chiar şi atunci când i s-a cerut să achite într-un cont suma de 160 de lei. Mai mult, după ce a plătit a mai convins şi alte persoane din Turburea să i se alăture. 11 localnici au plătit fiecare 160 de lei în contul unui necunoscut banii pe baza cărora trebuiau să plece la muncă în Spania, fără se se teamă nicio clipă că la mijloc este o escrocherie.

Le-au mai cerut 140 de lei

Săptămâna trecută, gorjenii trebuiau să fie anunţaţi când trebuie să ajungă în Bucureşti să semneze contractele de muncă. După mai multe insistenţe telefonice, oamenilor li s-a comunicat că marţi trebuie să ajungă în autogara Craiova, unde un microbuz cu numărul B.01.STS îi va duce la firma bucureşteană. Oamenii au aşteptat câteva ore în autogară şi nimic. Niciun microbuz nu i-a dus la Bucureşti.

Insistând telefonic la cei cărora le promiteau locuri de muncă la Malaga, gorjenilor li s-a mai cerut 140 de lei, “pentru plata asigurărilor de sănătate”. Oamenii au refuzat să achite însă vreun leu, bănuind abia acum că au fost escrocaţi. După câteva ore s-au întors acasă, anunţând că astăzi vor face plângere la poliţie pentru că au fost înşelaţi.

Firma Hordyk Company, în faliment

Din Craiova, cei 11 şi-au sunat membrii familiilor rămaşi acasă. Le-au povestit tot ce li s-a întâmplat, oamenii alertându-se destul de mult. Abia atunci au căutat pe internet ce este cu firma care le promitea locuri de muncă în străinătate. “Am văzut pe internet că nu există nicio firmă Hardic, ci doar Hordyk Company, dar firma aceasta care într-adevăr selecta muncitori pentru străinătate este falimentară din 18 octombrie. A fost o escrocherie şi, cu siguranţă, nu o să ne mai vedem banii înapoi”, a declarat soţia unuia dintre gorjenii ţepuiţi.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here