Teoretic-disponibilizații din CEO au serviciu asigurat în Timiș Practic-sunt șomeri

537

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş şi Mitropolia Banatului au avut iniţiativa de a organiza, joi, la Timişoara, o masă rotundă pe tema posibilităţii de relocare în judeţul Timiş a 2.500 de persoane, care vor fi disponibilizate în acest an de la Complexele Energetice Oltenia şi Hunedoara. Discuțiile, deși pozitive, s-au terminat ca orice întrevedere de acest fel, cu promisiunea unei noi întâlniri pentru alte discuții. Între timp, CEO a trimis acasă cu data de 1 mai, 1000 de salariați ai companiei. Respectivii sunt acum șomeri.

La întâlnirea de la Timișoara a fost prezent din partea CE Oltenia, directorul general Sorin Boza, câțiva lideri de sindicat, dar și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu. Declarații interesante a făcut aici secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan.
”Privită la nivel naţional, problema este destul de dificilă. Toată forţa de muncă calificată, nu mă refer doar la cei disponibilizaţi, ci şi la foarte mult personal din entităţile care au probleme, pleacă în afară. Or, consider că păstrarea şi valorificarea cunoştinţelor şi a experienţei profesionale în interiorul ţării noastre este o reuşită”, a declarat Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent la întâlnire.

Probleme de relocare
Relocarea unui număr atât de mare de disponibilizaţi în judeţul Timiş implică probleme mai ample, întrucât este vorba şi despre familiile acestora şi despre cazarea lor, dar secretarul de stat a precizat că lucrurile trebuie privite sub două aspecte care ar fi posibil să pornească pe actuala legislaţie, iar dacă va fi nevoie, se vor aduce completări, ca să se poată aplica măsura şi în alte situaţii similare ulterioare. ”Am vorbit despre două aspecte, respectiv despre relocare – şi se va face în baza unei analize proprii pentru fiecare om – şi despre atragere de investitori în zonă, care să valorifice potenţialul uman existent. Cred că demararea procesului este obligatorie în cadrul acestei legislaţii. Dacă va fi nevoie de perfecţionare, trebuie făcută, dar încurajarea investitorilor autohtoni o consider prioritară”, a explicat Vişan.
Firmele timişene, care au participat la discuţii, şi-au arătat tot interesul şi disponibilitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată şi să ofere pachetele de relocare pe lângă stimulentele care vin din partea statului pentru mobilitatea forţei de muncă. Mai ales companiile străine din Timişoara, dar şi cele autohtone au declarat constant că au nevoie de mână de lucru calificată, înregistrând un deficit permanent în acest sens.

Răuț, critic: Boza nu avea ce căuta la întâlnirea de la Timișoara! El a disponibilizat ,,eroii”
Ion Răuț, fostul director al Direcției de Pază a CEO, aflat într-un litigiu cu compania, a percutat legat de prezența managerului companiei la evenimentul de la Timișoara.
,,Boza nu avea ce căuta la un asemenea eveniment pentru că situația persoanelor concediate din CEO excede atribuțiilor sale de manager al companiei. Dacă domnul Boza vroia să găsească soluții pentru acești oameni, în atribuțiile sale ar fi stat diverse soluții de evitare a concedierilor. De altfel, pe mine nu mă surprinde că domnul Boza semnalizează într-o direcție și apucă în cealaltă dovadă fiind faptul că, de curând, declara că salariații CEO sunt eroi. Iată că acum 1000 dintre acești eroi sunt obligați de domnul Boza să plece acasă, întrucât concedierea este un act unilateral al angajatorului și în niciun caz un acord de voință al salariaților”, a declarat, ieri, Răuț.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here