Tot mai multe persoane au fost atacate de insecte

734

Canicula a declanşat atacul insectelor. Din cauza temperaturilor ridicate, acestea au devenit mai agitate şi nu au ezitat să treacă la atac. Spitalele din Gorj au avut parte de un val de prezentări din partea persoanelor înţepate de insecte, cel mai grav caz fiind cel al bărbatului care a decedat după ce a fost atacat de una dintre aceste vietăţi.

Ca de fiecare dată, pe caniculă, şi în acest an cele mai agresive s-au dovedit a fi albinele. Un gorjean a ajuns la UPU în şoc anafilactic din cauza unei înţepături, iar un altul nu a mai putut fi salvat după ce a fost atacat în timp ce se afla pe câmp. Simptomele şocului anafilactic sunt dintre cele mai diverse: începând de la erupţii alergice, mâncărimi, edem al feţei, greţuri, vărsături, crampe abdominale, dificultăţi de respiraţie, răguşire, senzaţia de disconfort la înghiţire, tulburări de ritm cardiac şi până la infarct miocardic sau colaps (insuficienţa circulatorie periferică, manifestată prin pierderea oricărei forţe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, puls rapid şi foarte slab). De regulă, majoritatea pacienţilor dezvoltă o reacţie locală la înţepătura de albină, caracterizată prin apariţia edemului, durerii, tumefacţiei şi înroşirii zonei, iar cu tratament antiinflamator, analgetic şi cu o toaletă riguroasă a rănii, simptomele se remit sau se atenuează în aproximativ 24 de ore.

Invazia ţânţarilor şi a căpuşelor
Şi ţânţarii au luat-o razna în această vară. Numărul lor este din ce în ce mai mare, chiar dacă, în municipiul Târgu-Jiu autorităţile au efectuat chiar o dezinsecţie aeriană. Lupta împotriva ţânţarilor a fost zadarnică, ei continuând să atace oamenii, cei mai afectaţi fiind copiii.
De asemenea, multe persoane au fost muşcate de căpuşe. Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător.
Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea.
Boala Lyme, cum este denumită afecţiunea dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator.
Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective.
Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.

Atenţie şi la animale!
Crescãtorilor de animale li se atrage atenţia cã temperaturile excesive pot cauza modificãri radicale de comportament la toate animalele.
De altfel, atenţia sporitã faţã de animale în aceastã perioadã este o recomandare venitã si din partea medicilor infecţionişti, cei care au constatat din experienta anilor trecuti cât de agresive pot fi unele exemplare de câini, pisici, cai sau vaci.
Animalele devin agresive din cauza temperaturilor crescute, fapt pentru care se impune o atenţie sporită atunci când venim în contact cu acestea.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here