Tratament minim invaziv al bolii hemoroidale, la Spitalul Novaci

4234

Vești bune pentru gorjenii care suferă de hemoroizi. Medicul Ciprian Vlad Marina de la Spitalul Orășenesc Novaci tratează boala hemoroidală aplicând o tehnică nouă pentru județul nostru, nechirurgicală. Este vorba despre un tratament minim invaziv, pacientul neavând nevoie de internare și nici de anestezie.

La Spitalul Orășenesc Novaci, managerul Emil Grigore a susținut implementarea unei noi metode de tratament a bolii hemoroidale. Astfel, după un stagiu de pregătire practică a colectivului, efectuat la Timișoara, alături de Prof. Dr. Ciprian Duță, s-au achiziționat, în cadrul Secției de Chirurgie Generală, materialele necesare efectuării în bune condiții a tratamentului minim invaziv ambulator a bolii hemoroidale prin tehnica ligaturilor elastice.
Potrivit medicului Ciprian Vlad Marina, în ultimii ani ligatura hemoroidală cu benzi elastice a devenit cea mai răspândită metodă terapeutică datorită simplităţii, costului relativ redus, eficacităţii (rezultate la aproximativ 70-75% dintre bolnavi) şi tolerării de către majoritatea pacienţilor (tehnica este puţin dureroasă și nu necesită spitalizare în majoritatea cazurilor). „Tehnica ligaturilor elastice se adresează bolii hemoroidale în stadiile II și III, în particular, și uneori ca și tratament complementar în stadiul IV asociat chirurgiei clasice sau chiar recidivelor. Ligatura elastică presupune aplicarea pe vena hemoroidală dilatată (şi eventual sângerândă sau trombozată) a unor benzi de latex hipoalergenic, benzi ce „ştrangulează” vasul de sânge, vas care, datorită stopării circulaţiei sângelui, se „astupă” cu un cheag sanguin, apoi se fibrozează şi „cade” împreună cu inelul elastic în decurs de 2-7 zile.
spital novaciiDupă căderea elasticului rămâne o cicatrice căreia îi trebuie aproximativ 2-3 săptămâni să se vindece complet. Procedura se realizează în mai multe şedințe, în funcţie de numărul şi dimensiunea hemoroizilor”, a declarat dr. Ciprian Vlad Mariana.

Avantajele procedurii
În tehnica ligaturilor elastice nu este necesară internarea pacientului, acesta putându-și desfăşura activitatea în condiţii normale; nu necesită anestezie; nu se efectuează incizii, tăieturi şi ca atare nu există plăgi care să doară, să necesite pansament; se evită o serie de complicaţii care apar după cura clasică chirurgicală, iar rezultatele în timp sunt mai bune. În general, această procedură este efectuată în sistem privat, dar Spitalul Orășenesc Novaci încearcă să o managerieze în cadrul sistemului public, fără costuri suplimentare pentru pacient.
Minodora Sucea

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here