Tratată corect, tuberculoza este o boală tratabilă

Peste două sute de persoane din județul nostru au fost diagnosticate cu tuberculoză pe parcursul anului trecut.  Cu toate acestea, cifrele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj arată o ușoară scădere a îmbolnăvirilor, comparativ cu anii precedenți. Pneumologii spun că, tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

Sute de îmbolnăviri, în Gorj
Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 203 cazuri de TBC, iar în anul anterior au fost confirmate 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul 2016, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 18 gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2016, în Gorj au rămas în evidențe 203 bolnavi de tuberculoză.
În cabinetele medicilor de familie din Gorj erau, la începutul anului trecut, 266 de pacienți cu TBC; pe parcursul anului au intrat în evidențe alți 248 de bolnavi, ieșind 307. Astfel, la sfârșitul anului 2016, în evidențele cabinetelor medicilor de familie gorjeni au rămas 207 pacienți cu TBC.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here