Trei ciobani din Baia de Fier, înșelați de samsarii de mioare! – Păgubiții au depus plângere penală pentru banda de infractori

1807

Șaban Regep Genghis din Hîrșova, județul Constanța, samsar de miei, are o plângere penală în Gorj, după ce în luna mai a dat o țeapă de câteva zeci de mii de lei la trei crescători de ovine din Baia de Fier. Respectivul samsar, care face export cu mieii și berbecuții din țara noastră, a dat țepe similare și în: Arad, Timiș, Buzău, Călărași, Constanța și Maramureș.

Pe numele samsarilor de oi din Constanța există un val de plângeri la Poliție, de la zeci de crescători de animale păgubiți de aceștia. Respectivii sunt acuzați că vin și le cumpără oile ciobanilor și nu le mai plătesc, deși le promit că în scurt timp le vor pune banii în conturi. Cel mai recent tun al samsarilor respectivi, adică a familiei Șaban, Ibrahim-tatăl și Regep-fiu, a avut loc pe 11 mai la Baia de Fier. Din această localitate cel puțin trei crescători de animale le-au dat respectivilor mioare în valoare, fiecare, de 20.000 de lei. Păgubiții au realizat că au fost țepuiți abia după ce au citit pe internet că și alți ciobani din țară au fost înșelați după aceeași metodă. Lor li se promisese, după ce animalele le-au fost ridicate direct de la fermă, că le vor fi băgați banii în conturi în maxim două-trei zile. Când au văzut că nu le intră niciun ban, și au realizat că au fost înșelați, ciobanii au făcut plângere penală.

Plângere penală și speranțe mari
Păgubiții din Baia de Fier susțin că după ce au luat legătura cu alți păgubiți din țară au depus urgent plângere penală împotriva samsarilor la Poliție. “Avem martori, avem documentele semnate cu ei, am dat și datele veterinarului care ne-a făcut actele. Împreună cu tatăl meu am dat 126 de miei, totul în jur de 185 de milioane de lei vechi. Ce mi s-a părut ciudat când aceștia au venit la Baia de Fier a fost că pe acești cumpărători nu îi interesa să facem actele cum trebuie, se grăbeau să plece cu animalele noastre. Dar noi am ținut să vină medicul veterinar, să nu fie probleme cu crotaliile pentru că suntem cinstiți. Cu atât mai mult, nu doar că am fost păcăliți, ci sperăm să ne recuperăm banii chiar dacă am făcut plângere la poliție. Acest lucru nu înseamnă că nu vom continua lupta’’, a declarat Monica Panduru, crescătoare de ovine din Gorj, pentru Agrointeligența.

Rețeta infractorilor
Până în prezent, de banda de samsari respectivă, se dau înșelați zeci de crescători de animale din cel puțin șapte județe ale țării de un an de zile, infractorii colindă țara în lung și în lat reușind să dea zeci de țepe pe aceeași metodă bine pusă la punct. Schema este următoarea: infractorii își fac apariția în localitate, vin cu un tir gol pentru transportul animalelor, din grup fac parte cinci indivizi printre care cei doi Șaban, tatăl de 40 de ani cu acte de domiciliu în Tulcea și fiul de 21 de ani cu acte de domiciliu în Hîrșova. Rețeaua folosește mașini de transport animale cu numerele SB 70 DOB, mașină închiriată de la un oier cunoscut din Sibiu, sau SB 10 XNU. Cei cinci intră în discuție cu oamenii din localitate și se dau negustori cinstiți. Spun că vor să cumpere multe capete pentru export și că vor să plece dintr-o localitate cu cel puțin 1000 de animale. Crescătorii prezintă și acte pentru a fi credibili, buletinele de identitate, actele firmei, spunând că sunt conectați la țările arabe cu care fac comerț. Oamenii sunt convinși că afacerea este curată astfel că mai cheamă la discuții și alți vecini, cunoscuți, și ei crescători de animale. Samasarii bat palma cu prețuri bune de 9-11 lei kg pe mielul în viu și cu 250 de lei pe cap de animal. Ca să pară convingători, samsarii îi plătesc unui singur vânzător, pe loc, 2000 de lei, în văzul lumii. Se predau apoi actele cu promisiune că banii pe animale le vor fi virați în conturi. După patru zile, crescătorii nu primesc nimic în cont. Samsarii le răspund la telefon și le spun diverse scuze, de genul că nu au ajuns la bancă, ba că nu au încasat încă banii de la cei la care le-au încărcat în port, ba că sunt în drum să facă plățile. Cum samsarii păstrează legătura cu păgubiții, oamenii stau cu speranța că își vor recupera banii, chiar dacă sumele ajung de multe ori la 70.000 de lei. Nimeni nu și-a primit însă banii datorați, iar plângerile crescătorilor de animale nu s-au rezolvat nici până în prezent, în timp ce ciobanii continuă să fie înșelați, samsarii ajungând periodic în localități mici din țară. Aceștia sunt acuzați de fals și înșelăciune, dar păgubiții sunt sfătuiți să facă plângeri pentru a atenționa organele de cercetare penală de acest fenomen infracțional.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here