Trei noi salvatori montani, atestaţi la Salvamont Gorj şi 25 de noi salvatori în Salvamontul din România

555

În perioada 1-10 martie 2016, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi s-au desfăşurat cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul  avansaţi şi sesiunea de iarnă a examenelor de atestare şi reatestare în profesia de salvator montan  organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională şi, prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. În etapa de pregătire au fost înscriși 36 de candidați  din judeţele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Borșa, Caraș Severin, Cluj,  Dâmbovița, Gorj, Harghita, Mureș, Predeal, Sibiu, Sinaia, Vatra Dornei,  Vâlcea şi  4 candidaţi din Germania, Serbia şi Franţa.

Dintre cei 36 de participanţi la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, din perioada 1-10 martie 2016, 25 de salvatori români şi cei patru participanţi din străinătate au obţinut atestatul de salvator montan, restul participanţilor, absolvind cursul, au primit dreptul de a continua şi următoarele nivele de pregătire. De asemenea, într-o sesiune specială de verificare un număr de 11 salvatori au fost reatestaţi, primind dreptul de a profesa în continuare ca salvatori montani, această reatestare fiind obligatorie la fiecare trei ani. „Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj.

Şcoala de Salvare montană din România, etalon european
Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană: CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră. „Acest lucru a atras atenţia şi unor structuri de salvare din alte ţări care au solicitat pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont, Franţa, Germania şi Serbia având reprezentanţi înscrişi la aceste cursuri”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj.
Anual, în țara noastră, cei peste 850 de salvatorii montani şi cele opt echipaje de căutare salvare canine din cadrul celor 34 de structuri SALVAMONT, județene sau locale, intervin în peste 4.000 de acțiuni de salvare; în anul 2015 au realizat 4.536 de acţiuni de salvare, dintre care 1.704 acţiuni s-au desfăşurat pe timp de vară, 2.832 de acţiuni au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 de acţiuni în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. „În cele 4.536 de acţiuni au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.
De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană”, conchide directorul Cornoiu.
Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj derulează o activitate permanentă de pregătire locală a candidaţilor şi aspiranţilor Salvamont, astfel încât să poate fi asigurate resursele umane necesare în viitor, în contextul unei creşteri constante a numărului de turişti pe munte şi, implicit, a numărului de incidente montane.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here