Trifoiul roşu (Trifolium pratense) – beneficii şi proprietăţi

4058

Trifoiul roşu este o plantă furajeră şi medicinală perenă, cu o tulpină ce poate atinge până la un metru înălţime, fiind muchiată şi doar puţin ramificată. Creşte sub formă de tufe, nu numai în culturi, ci şi în stare sălbatică – prin pajişti, fâneţe, poieni de pădure.

Trifoiul roşu este o plantă furajeră suculentă şi hrănitoare pentru animale şi, din acest motiv, se cultivă. Fireşte, frunzele acestei plante au forma binecunoscută a frunzei de trifoi, adică sunt trifoliate.Florile au culoarea roşie, violacee sau albăstruie, fiind grupate în capitule ovale. Trifoiul înfloreşte timp îndelungat, din mai şi până în octombrie. Pentru uz medicinal se recoltează florile, fără codiţă, din care se prepară infuzie, tinctură sau decoct.
Compoziție: planta conţine uleiuri volatile, fitosteroli, flavonozide (izoflavone cu acţiune estrogenică), acizi fenolici, acid salicilic, cumarine, saponozide triterpenice, mucilagii, lecitină, vitamina A, E, C, B2, B3 şi substanţe minerale (calciu, crom, magneziu, potasiu, siliciu).
Acțiune: trifoiul roşu are proprietăţi sedative, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice şi mineralizante.

Indicații terapeutice
Preparatele din flori de trifoi roşu sunt recomandate în deranjamente stomacale şi intestinale, fiind sedative şi laxative şi, totodată, un regulator al traficului gastrointestinal. Aceste preparate mai sunt indicate în afecţiuni ale prostatei, afecţiuni ale căilor respiratorii, osteoporoză, boli de rinichi, spondiloză. Descoperiri recente arată că preparatele de trifoi roşu sunt şi un agent de stimulare a imunităţii organismului. Sub formă de comprese cu infuzie, băi, spălături vaginale sau macerat, trifoiul roşu ameliorează durerile provocate de lombosciatică, boli reumatice, elimină mâncărimile de piele, urticaria, alergiile, este eficient în tratamentul leucoreei, al cancerului faringian şi laringian (gargara) şi al cancerului rectal sau de colon (clismă).

Precauții și contraindicații
Preparatele cu trifoi roşu nu se administrează femeilor gravide (risc de avort), persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante, existând riscul producerii de hemoragii sau persoanelor predispuse la hemoragii. De asemenea, este contraindicată administrarea simultană a trifoiului roşu cu medicamentele care conţin salicilaţi.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here