Tuberculoza a băgat în spital sute de gorjeni

675

Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru, există sute de persoane suferinde de tuberculoză. În primele șase luni ale anului, peste 880 de pacienți cu TBC au fost tratați de pneumologii  de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Alarmant este faptul că apar tot mai multe cazuri noi.

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, numărul persoanelor diagnosticate cu tuberculoză este în creştere. Astfel, pe parcursul trimestrului II al anului în curs, în cabinetele medicilor de familie erau în evidențe 231 de cazuri de tuberculoză, 62 de cazuri au intrat în evidențe și 77 au ieșit, la finalul trimestrului II rămânând 216 cazuri de TBC. De asemenea, în Dispensarul TBC au fost confirmate 52 de cazuri noi, din care 2 cu vârste până în 14 ani; 10 bolnavi au fost readmiși, 77 scoși din evidențe și 5 decedați. La finalul perioadei de raportare, în evidențele Dispensarului TBC au rămas 216 cazuri, trei fiind la copii de până în 14 ani. Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. Aşa se face că numărul cazurilor noi este în continuă creştere.

Sute de pacienţi la Spitalul de Pneumoftiziologie
Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este singura unitate sanitară din județul nostru care tratează bolnavii diagnosticați cu tuberculoză. Specialiştii de la Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu acordă o mare atenţie tratării tuturor cazurilor de tuberculoză, însă, din păcate, unii bolnavi nu înţeleg că trebuie să urmeze tratamentul şi să ţină cont de sfaturile medicilor. Astfel se ajunge la cazurile de chimiorezistenţă. Nu mai puţin de 13 astfel de persoane au fost internate la Spitalul de Pneumoftiziologie, în primul trimestru al anului. “De la 1 ianuarie până la data de 30 iunie, am avut 1.383 pacienți internați, din care cu afecțiuni acute au fost 502 și 881 cu afecțiuni cronice, respectiv TBC și recuperare. Din cei 881 de cronici, 139 au fost cazuri noi de tuberculoză, 49 recidive, eșecuri, abandonuri; de asemenea, am avut 15 pacienți cu tratament individualizat, 13 multidrog rezistenți (MDR), 397 complicații TB cronice și 268 afecțiuni respiratorii cronice non TB (recuperare respiratorie)”, precizează Cornel Fîcea, director financiar-contabil al Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Tuberculoza poate fi învinsă!
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here