UCB a oferit studenților o nouă Conferință de Management al Carierei dedicată profesiei de dascăl

997

În după-amiaza zilei de 15 decembrie 2014 , amfiteatrul A016 din cadrul Facultății de Inginerie a găzduit peste 80 de studenți care au participat la o Conferință de Management al Carierei. Conferința s-a înscris în lista activităților ce se desfășoară în cadrul proiectului “Studenții de azi, profesioniștii de mâine” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni”.

Proiectul a fost iniţiat de către Universitatea de Vest din Timișoara şi este implementat în parteneriat cu S.C. Gi Group Staffing Company S.R.L, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
În prima parte a  conferinței managerul de proiect din partea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, prof. univ. dr. ing. Ștefan Ghimiși, a prezentat obiectivele proiectului precum și activitățile la care participă studenții. Obiectivul principal al proiectului  este  îmbunătăţirea inserţiei studenţilor pe piaţa muncii şi creşterea ucbadaptabilităţii la cerinţele angajatorilor prin oferirea de servicii de consiliere în carieră şi orientare profesională, dar şi dobândirea de către studenţi de cunoştinţe cu  privire la  job-urile aferente domeniului studiat. Implicarea studenţilor în proiect se realizează prin participarea acestora la un set de trei  activităţi obligatorii şi anume: o conferință de management al carierei la care vor fi prezenţi angajatori relevanţi pentru domeniile de specializare vizate; o sesiune de consiliere şi evaluare generică a aptitudinilor, pentru identificarea corectă a principalelor caracteristici de personalitate şi competenţe transversale ale studenţilor; precum şi vizite de studiu la companii, ce permit dobândirea de cunoștințe privind modul de organizare și funcționare a unor companii sau instituții publice.

Sesiuni de consiliere specifică
Suplimentar, o parte din studenții înscriși în grupul  ţintă vor lua parte la sesiuni de consiliere specifică (aprofundată), având posibilitatea de construire a planului individual de dezvoltare profesională. Proiectul  mai oferă și o conferință în domeniul TIC  ce se va desfășura la Timișoara și la care vor participa studenți selectați din cele 7 universități partenere în proiect. Tot o activitate suplimentară a fost și participarea la Conferința de Dezvoltare Durabilă care s-a ținut la Universitatea de Vest din Timișoara în 9-10 decembrie 2014, unde UCB a trimis 20 de studenți de la FSEGA. Profesor universitar Liliana Luca a  prezentat „Ghidul studentului”, un îndrumar cu sfaturi şi sugestii privind prezentarea absolvenţilor la întalnirile cu angajatorii în vederea ocupării unui loc de muncă. Studenții au primit indicații despre întocmirea CV-ului, prezentarea la interviul de angajare şi alte aspecte relevante inserţiei profesionale. A vorbit şi despre  cunoaşterea aptitudinilor, competenţelor și personalității fiecărui individ, precum si corelarea acestora cu cerinţele locului de muncă pe care un tanăr absolvent de facultate  îl doreşte.

Profesori din învăţâmântul preuniversitar, modele pentru studenţi
La conferință au fost invitați  ca speakeri , profesori din Târgu-Jiu cu activitate de succes în învățămantul preuniversitar, care au vorbit studenților despre modul în care se poate făuri o carieră profesională de excepție.
Profesor Violeta Dulubei, directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, a oferit studenților un moment deosebit de frumos, vorbindu-le acestora  cu mare sensibilitate despre profesia de dascăl.  Violeta Dulubei a ucb (2)absolvit  Liceul Pedagogic din Târgu-Jiu, în anul 1978, ca șefă de promoție. A avut curajul să opteze pentru a fi dascăl într-o școală de prestigiu a județului Gorj, motivată de puternice sentimente formate și dezvoltate de dascălii pe care i-a avut în școală, precum STIMA DE SINE. Profesorii pe care i-a avut în școală au încurajat-o, au lăudat-o iar ea, nevrând să-i dezamăgească a muncit continuu iar rezultatele obținute i-au alimentat în continuare stima de sine, intrând într-un cerc virtuos.  A făcut referire  la însușirile pe care trebuie să le aibă un dascăl care își respectă profesia. Între altele,  a amintit de un citat  din  Arghezi, „Dascălul aduce lumină cu un cuvânt”. Profesor de matematică Simona Stoicoiu, absolventă a Universității de Vest din Timișoara, a vorbit studenților despre nobila profesie de dascăl pe care a ales-o convinsă fiind că este una din cele mai frumoase meserii de pe pămant. A sfătuit studenții că pentru a avea succes în acest domeniu trebuie învățat bine și temeinic  în școală iar apoi să te pregătești permanent și să ai o prezență activă în comunitatea în care îți desfășori activitatea. Consideră că trebuie pus mai presus de toate, alături de familie, activitatea profesională. În meseria de dascăl trebuie să ști să comunici foarte bine, să îți spui tot timpul punctul de vedere, să fi tu însuți pentru că fiecare are o anumită personalitate și nu e bine să copiezi comportamente. Având în față un tanăr auditoriu, a transmis și un mesaj de perseverență în muncă chiar dacă uneori obstacolele par greu de trecut. Trebuie să ști să câștigi dar și să pierzi iar când ai pierdut  să te ridici   și să mergi mai departe cu fruntea sus. A încheiat spunând studenților, „Iubiți-vă meseria pe care ați ales-o!”.
Organizatorii conferinței speră ca prin aceste activități să ajute cât mai mult studenții  Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu  să-și găsească drumul către un job de succes și să fie cât mai angajabili într-o piață a muncii puțin ofertantă în Romania.
Profesorul universitar dr. ing. Ștefan Ghimiși, coordonator proiect din partea Universităţii “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, aminteşte că studenţii interesaţi sunt invitaţi să se înscrie online în grupul ţintă, prin accesarea website-ului proiectului www.cariera.uvt.ro.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here