UCB şi-a propus să îmbunătăţească inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii

463

Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu implementează proiectul “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. “Investeşte în oameni”. Proiectul este de mare  anvergură şi a creat posibilitatea cooperării Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu cu  6 universităţi importante din România, precum: Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti,  Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universitatea din Oradea.

Ştefan Ghimişi, coordonatorul de proiect din partea UCB, a precizat că prin susţinerea acestui proiect echipa de management a Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu  doreşte să îmbunătăţească inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor acestei universităţi, singura universitate de stat acreditată din Targu-Jiu. În cadrul proiectului studenţii participă la trei activităţi obligatorii şi au posibilitatea de a opta şi pentru încă două activităţi facultative, toate acestea având o mare importanţă  pentru viitoarea  lor carieră profesională.

Structura proiectului
Activităţile proiectului, în modul în care sunt planificate să se desfăşoare, au menirea de a sprijini studentul în integrarea sa pe piaţa muncii. Activitatea principală a proiectului este aceea de consiliere, compusă din mai multe etape. Două activităţi direct legate de conceptul de carieră sunt: Sesiunile de consiliere generică, unde studenţii au şansa de a afla care sunt caracteristicile lor principale de personalitate, competenţele transversale dezvoltate până în prezent şi unde vor putea solicita recomandări pentru îmbunătăţirea prestaţiilor viitoare; Sesiunile de consiliere specifică, gândite ca o continuare aprofundată a sesiunilor anterioare, în care îşi vor putea lărgi spectrul cunoştinţelor privind propria persoană şi a setului de competenţe şi aptitudini deţinute. Aceste sesiuni vin cu teste suplimentare şi un timp extins pentru personalizarea rezultatelor şi interpretare.

Studenţii, consiliaţi şi testaţi de un expert
Consilierea generică se desfăşoară cu Lăcrămioara Popescu, expert în consiliere şi orientare în carieră din partea GI Group Staffing Company, companie de resurse umane cu sediul în Italia, specializată în recrutare, selecţie, consiliere şi orientare în carieră. Şedinţa de consiliere generică este de aproximativ 60 minute pentru un student , timp în care acesta parcurge două teste de consiliere generică care îi oferă o imagine asupra aptitudinilor de muncă. Cele două teste, Big Five Questionnaire şi Achievement Motivation Inventory, analizează în profunzime trăsăturile de personalitate precum şi  motivaţia spre obţinerea de performanţă. În urma parcurgerii testelor se generează automat pe platforma web a proiectului, în contul personal al studentului, un raport destul de complex de aproximativ 18 pagini în care sunt analizate în detaliu aptitudinile, astfel că studentul îşi cunoaşte mai bine punctele forte şi punctele slabe.
Consilierea specifică este o activitate facultativă a proiectului la care participă un număr limitat de studenţi selectaţi pe două criterii: apartenenţa la grupuri vulnerabile şi principiul „primul venit – primul servit”. Această consiliere se desfăşoară cu un alt expert în consiliere al GI Group Staffing Company, Paula Bălan. Studenţii parcurg trei teste: Neo Five Factor Inventory Plus, Dula Dangerous Driving Index şi Intelligenz-Struktur-Test 2000R. Testele măsoară mai multe dimensiuni ale personalităţii, potenţialul de risc la volan, aptitudinile cognitive, acoperind o arie cat mai largă de competenţe. Plusul de valoare adăugată al testelor este adus mai ales prin discuţia particulară cu consilierul. Prelucrarea testelor se face în ziua consilierii când se generează un raport cu un program specializat. Tot în cadrul şedinţei de consiliere specifică se face o simulare de interviu de angajare şi se elaborează un Plan de dezvoltare al carierei unde se stabilesc obiectivele personale  şi profesionale ale studentului. La finalul şedinţei de consiliere specifică studenţii primesc mai multe materiale promoţionale din partea GI Group Staffing Company: rucsac, umbrelă,  agendă,  pix, stick şi altele.

Activităţi pentru studenţii de la Ştiinţe Economice
Pană în prezent la activităţile de consiliere au participat studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor  care au parcurs şi  Conferinţele de management al carierei desfăşurate cu participarea unor speakeri, oameni cu mult succes în cariera profesională. Ştefan Ghimişi are un îndemn pentru studenţii UCB care încă nu s-au înscris în proiect: „Înscrie-te în proiectul “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” şi vei avea ocazia să participi la activităţi direct legate de conceptul de carieră, fiecare din ele aducând un plus de valoare experienţelor tale de până acum! Pagina web a proiectului: www.cariera.uvt.ro”.Proiectul oferă studenţilor şansa de a se cunoaşte mai bine. Studenţii sunt ajutaţi să-şi evalueze cat mai obiectiv  competenţele şi aptitudinile şi să îşi proiecteze un plan al carierei profesionale. Prin acest proiect Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu confirmă şi preocuparea în a sprijini studenţii să-şi atingă ţintele propuse pentru viitorul lor profesional.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here