Uleiul, nelipsit din alimentaţia zilnică

430
uleiulUleiul este prezent în bucătăria oricărei gospodine, fiind întrebuinţat aproape la toate felurile de mâncare. Este nelipsit din alimentaţia noastră şi datorită conţinutului de substanţe nutritive de care corpul nostru are nevoie.

Uleiul alimentar reprezintă materii grase în proporţie de 99% utilizate în bucătărie pentru a găti sau în asezonarea unor mâncăruri.
Vitamine şi antioxidanţi
Firesc ar fi ca uleiul să constituie 30% din aporturile energetice zilnice. Acizii graşi (saturaţi, mononesaturaţi şi polisaturaţi prezenţi în cantităţi diferite în fiecare tip de ulei, odată absorbiţi ajută la funcţionarea eficientă a creierului. Alţii sunt necesari în activităţile de tip hormonal sau sunt eficienţi în coagularea sângelui. Pe lângă compuşii graşi, care reprezintă marea parte a compoziţiei uleiurilor, acestea au şi vitaminele E şi D dar şi polifenoli (antioxidanţi foarte puternici), cu un rol foarte important în sănătatea organismului.
Cât ulei este recomandat consumului zilnic
Se spune că e bine să scoatem definitiv grăsimile din alimentaţia noastră , însă specialiştii spun că nu trebuie să elimini uleiul de teamă că este un produs cu un conţinut foarte ridicat de grăsimi. Indicat spun ei, este consumul în limite normale, adică 2 linguri de ulei pe zi, ceea ce ar acoperi necesarul zilnic de grăsimi. Variază uleiurile, nu consuma de fiecare dată acelaşi tip de ulei, datorită compoziţiei diferite de substanţe nutritive şi al gustului acestora.
Uleiuri pentru gătit
Pentru gătit, dar în special pentru prăjit indicate sunt uleiurile de măsline şi de arahide- deoarece conţin mai puţin acizi graşi polisaturaţi şi permit prepararea termică (până la 200 °C). Celelate tipuri de ulei cum sunt cele de porumb, struguri şi floarea-soarelui nu trebuie preparate la mai mult de 180°C.
Uleiuri pentru salate
Pentru salate ideale sunt uleiurile de nuci, soia şi rapiţă, acestea nefiind indicate pentru preparea termică datorită faptului că rezistă foarte greu şi degajă şi un miros neplăcut. De asemenea, uleiurile de porumb, măsline, struguri şi floarea-soarelui pot fi utilizate fără niciun fel de restricţie pentru asezonarea anumitor mâncăruri.
Mituri despre ulei
Toate uleiurile au conţinut de 100% materii grase, indiferent de tipul de ulei pe care îl alegem.
Se spune că uleiul are mai puţine calorii decât untul, ceea ce este mai caloric conţinând 900 kcal/100g faţă de 740 kcal/100g pentru unt.
Uleiul de măsline, cel mai bun !
Nu există un ulei ideal. Uleiul de măsline este bogat în acid oleic, foarte nutritiv, dar este mai sărăcăcios în acizi graşi alfa-linolenic, o substanţă esenţială pentru organism. De aceea trebuie combinat cu alte tipuri de ulei – de rapiţă, de soia, de germeni de grâu sau de nuci.
Dacă ai colesterolul ridicat, evită materiile grase!
Nu. Soluţia ar fi aceea că trebuie să alegi grăsimile bune. Consumă cu precauţie alimente bogate în grăsimi animale (unt, smântână) şi optează pentru variante mai uşoare. La gătit foloseşte o cantitatea mică de ulei de măsline.
Cum se păstrează uleiurile
Este necesară respectarea câtorva reguli simple:
Depozitează uleiurile la răcoare, în spaţii mai puţin luminoase, în sticle bine închise, pentru a preveni oxidarea şi râncezirea;
Nu prăji uleiul la o temperatură mai mare de 180°C pentru a împiedica apariţia compuşilor chimici nocivi şi schimbă-l după două prăjeli.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here