Contestă decizia de extindere a carierei de lignit Roșia

370
Opt ONG-uri din sfera de mediu și din cea a drepturilor omului au adresat Guvernului o solicitare de anulare a proiectului de Hotărâre de Guvern ce prevede exproprieri în vederea extinderii carierei de lignit Roșia.

”Inițiativa se încadrează în procesul de consultare publică pe marginea „Proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, județ Gorj, la o capacitate de 8,0 milioane tone/an”, proces deschis până la data de 28 iulie 2017, ora 17.00.

Conform Anexei 2 din proiectul de hotărâre, Complexul Energetic Oltenia (CEO) – compania beneficiară – urmărește să preia numai terenurile agricole, împădurite și pășunile localnicilor, fără a le prelua (și compensa financiar) și gospodăriile acestora. Astfel, oamenii vor rămâne fără mijloace de trai, abandonați în marginea carierei de lignit, să suporte zgomotul infernal și neîntrerupt al benzilor transportoare, împreună cu aerul poluat și cu lipsa apei potabile. HG-ul contestat de ONG-uri ar elimina orice posibilitate a localnicilor de negociere cu firma beneficiară, inclusiv pentru obținerea unui loc de muncă drept compensație – cum se mai obișnuia în anii precedenți.

Există contraexemplul cazului Runcurel, unde o hotărâre similară (prima de acest fel) a fost emisă acum doi ani. Aici, contrar legislației existente, compensațiile oferite localnicilor nu sunt nici juste și în nici un caz prealabile, situația acestora fiind încă incertă, în multe cazuri”, au transmis reprezentanții Greenpeace.

În absența unei strategii la nivel de județ pentru combaterea caracterului monoindustrial al acestuia, HG-ul propus nu face decât să adâncească dependența economiei locale de sectorul minerit-energie, degradând și mai mult comunitățile și mediul natural.

”Greenpeace România consideră că aceste HG-uri creează premisele pentru abuzuri asupra localnicilor vizați de exproprieri. Soluția HG-urilor a devenit posibilă din cauza adăugării mineritului energetic în rândul activităților de interes național, cuprinse în Lg 255/2010, pentru care sunt permise exproprieri. Din motive sociale, economice și de mediu, Greenpeace România consideră că mineritul energetic nu își are locul în lista activităților de interes național, ci a fost introdus drept un artificiu pentru consolidarea poziției CEO în raport cu ceilalți competitori din piața de energie. Pentru prevenirea unor cazuri similare HG-urilor în cauză, Greenpeace România susține eliminarea mineritului energetic din rândul activităților vizate de Lg 255/2010 și revenirea la uzanțele anterioare, prin care preluarea terenurilor necesare mineritului se făcea prin negociere directă cu proprietarii”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Greenpeace România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here