Un an de cercetări şi nimic… Ancheta în dosarul lucrărilor arheologice de pe DN66, încă în derulare la IPJ Gorj

432

În timp ce lucrările de reabilitare a DN66 au fost, recent, sistate de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie desfăşoară încă ancheta în dosarul privind lucrările arheologice preventive realizate, fără cap, de angajaţii Muzeului Judeţean “Al Ştefulescu”. Vasile Marinoiu, fostul direct al muzeului, cel care a depus de altfel o plângere penală în vara anului trecut împotriva conducerii instituţiei muzeale, directorul Dumitru Hortopan, arheologul Gheorghe Calotoiu şi muzeograful Adina Cotorogea fiind acuzaţi de neglijenţă şi abuz în serviciu pentru distrugerea unor vestigii arhelogice de epocă romană din zona Bumbeşti-Jiu, a fost chemat ieri, de poliţişti, la declaraţii. Marinoiu încă îi acuză pe cei trei că nu şi-au făcut treaba şi menţionează că, în opinia sa, lucrările de asfaltare de pe DN 66 trebuie continuate.

ziduri afectate de umiditateFostul director al Muzeului “Al. Ştefulescu”, Vasile Marinoiu, a cercetat arheologic zona castrului de la Bumbeşti-Jiu timp de 20 de ani. Ieşit la pensie, acesta a observat în iulie 2013, cu stupoare, că foştii săi colegi de la Muzeul Judeţean şi-au bătut joc de munca lui (de altfel, nici măcar nu l-au consultat în legătură cu lucrările). Asta deoarece, sub coordonarea lui Dumitru Hortopan şi a lui Gheorghe Calotoiu, responsabilul de şantier arheologic, în zona DN66 din Bumbeşti-Jiu s-a redeschis anul trecut cercetarea preventivă în vederea reabilitării acestei artere rutiere. Atunci s-a redescoperit, o dată cu săpăturile de lângă drum, şi alte substrucţii de epocă romană, iar la Curtişoara s-a scos la iveală o aşezare de epoca bronzului, de care se ştia însă anterior, dar nu se făcuseră încă acolo săpături.
Colectivul arheologic, format din cei trei, în loc să fie atent la tot ce apare nou în zona sitului arheologic nu şi-a arătat interesul faţă de cele descoperite, crede Marinoiu.

ziduri sub apele pluvialeLipsa de interes, taxată penal
“Cei trei nu au supravegheat lucrările realizate de drumari în zona sitului arheologic, nu au dat importanţă faptului că angajaţii firmei constructoare au dezvelit situl şi nici măcar nu au luat măsuri de stopare a distrugerilor provocate de persoanele care nu aveau pregătire în domeniu”, susţine Marinoiu, care menţionează că cei acuzaţi nu au realizat nici măcar raportul arheologic în zona Bumbeşti-Jiu, ci numai în zona Curtişoara, pentru aşezarea de epoca-bronzului.
Acest lucru este demonstrabil prin simpla studiere a cronicii cercetărilor arheologice pe anul 2013, apărută la Oradea în acest an. În acestă cronică apare, negru pe alb, rezultatul cercetărilor arheologice din ţară, inclusiv cele din Gorj, singurul raport apărut aici fiind cel de la Curtişoara.

placa disparutaNoi declaraţii în dosar
În urma celor văzute, Marinoiu a făcut, în august 2013, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, împotriva celor trei, cercetările în dosar nefinalizându-se nici până în prezent. Ieri însă, Marinoiu a fost chemat la IPJ Gorj, pentru a da noi declaraţii în dosar, poliţiştii anuţându-l că se pregătesc să încheie ancheta, urmând să redea dosarul, astfel finalizat, unităţii de parchet.
“Am fost întrebat dacă mai am noutăţi legate de dosar şi i-am spus poliţistului care a făcut cercetarea că cei în cauză, se fac, în continuare vinovaţi de abuz în serviciu şi neglijenţă deoarece şi în timp ce lucrările la drum s-au oprit, la cererea Direcţiei pentru Cultură, ei au acoperit săpăturile efectuate anul trecut, inclusiv băile romane. Pentru a acoperi secţiunile arheologice, «specialiştii» de la Muzeu au folosit, în mod eronat, utilaje grele care au nivelat solul desupra vestigiilor romane. Asta a dus, cu siguranţă, la degradarea fundaţiilor acestor vestigii”, a declarat Marioiu, după mărturiile de la poliţie.

pamantul depozitat in incinta castruluiTrebuie soluţii pentru punerea în valoare a vestigiilor
În opinia lui Marinoiu, lucrările la DN 66 ar trebui să continue, mai ales că cercetarea preventivă a vestigiilor s-a făcut de anul trecut. Ar fi trebuit, în schimb, ca cei de la Muzeul Judeţean în toată perioada scursă, să fi venit cu soluţii pentru protejarea vestigiilor arheologice din zonă, mai crede arheologul. “Sunt patru avize de supraveghere arheologică date de Ministerul Culturii la cererea celor de la Muzeul Judeţean, acte pe baza cărora angajaţii instituţiei de cultură trebuiau să supravegheze lucrările de reabilitare a DN66, între Rovinari şi Petroşani. Cei de la Muzeu s-au dus în zonă în excursie în niciun caz să facă ce scria în documente. Mai mult, cei de la Muzeu trebuiau să facă un raport de supraveghere care nu există, şi asta până în iulie 2014”, a completat Marinoiu.
În ceea ce priveşte dosarul, Marinoiu crede că acesta ar urma să fie închis, fără ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.

cu excavatorul prin castruTudor: “Lucrările continuă pe DN66”!
Directorul Secţiei de Drumuri Târgu-Jiu, Ion Tudor, susţine că directorul Pompiliu Ciolacu de la Direcţia de Cultură a cerut stoparea lucrărilor, făcând o sesizare în acest sens la IPJ Gorj. “Ciolacu a făcut o scrisoare la poliţie, poliţiştii au trimis-o la CNADR cerând oprirea lucrărilor pe tot tronsonul de drum. A fost o bâlbăială, eu spun că a lui Ciolacu, şi ne-ar fi putut costa un scandal internaţional. Dacă directorul Neaga nu chema spaniolii, care lucrează la drum, să le demonstreze cu documente că lucrarea se face în legalitate, spaniolii nu mai reluau lucrarea. Nu ştiu cine o să plătească staţionarea firmei spaniole, care nu a lucrat o zi pe tronsonul de la Bumbeşti-Jiu”, a declarat directorul Ion Tudor.

drumul ce sectioneaza valul castrului de pamantCiolacu, în concediu!
În timp ce reprezentanţii de la Drumuri Naţionale, firma spaniolă şi cei de la Muzeul Judeţean încercau să rezolve problema, Pompiliu Ciolacu era bine-merci în concediu de odihnă. Greşeala ar putea să-l coste pe acesta scaunul.

cu buldozerul in vicusul militarIPJ Gorj anchetează de un an de zile dosarul privind lucrările incorecte realizate în siteul arhelogic din Bumbeşti-Jiu. Scandalul creat în aceste zile, în legătură cu stoparea lucrărilor firmei care se ocupă de reabilitarea şi modernizarea tronsonului de drum i-a făcut pe poliţişti să-şi amintească faptul că au în lucru, din august 2013, un dosar penal legat chiar de lucrările arheologice din zona Castrului Roman.
Anamaria Stoica

apa balteste in vestigiile romane cu exavatorul pe drumul de santier

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here