Un profesor de muzică, fost consilier la Turcinești, le-a cântat la ureche securiștilor

549

Un fost consilier local PP-DD de la Turcinești a semnat un angajament cu Securitatea și timp de un an și jumătate a turnat sub numele conspirativ “Vicu”. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității(CNSAS) a dezvăluit, cu câteva luni în urmă că, profesorul Constantin Comănescu a fost recrutat pentru supravegherea informativă a unei colege aflată în atenţia Securităţii.

Constantin Comănescu a fost consilier local PP-DD până în vara lui 2016. Cu această ocazie a fost verificat de CNSAS, dar răspunsul a venit de aici abia la un an după ce alesul Comănescu nu mai făcea parte din Consiliul Local Turcinești. În adeverința 1448, CNSAS informează că alesul local “este titular al dosarului fond reţea nr. R 253215 (cotă C.N.S.A.S.). Domnia sa, profesor de muzică la Şcoala Populară de Muzică Târgu-Jiu, a fost recrutat pentru supravegherea informativă a unei colege aflată în atenţia Securităţii; la data de 27.03.1981 a semnat un Angajament, atribuindu-se numele conspirativ „VICU”. A fost scos din reţea la data de 16.11.1982”.

Mai mulți profesori, în atenția lui Vicu
“Direcţia de Specialitate a identificat, atât în dosarul personal, cât şi în dosarul nr. I 861438 (cotă C.N.S.A.S.) următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Comănescu Constantin, regăsite atât în documente redactate de domnia sa, cât şi consemnate de ofiţer: Notă de relaţii, din 29.03.1981, întocmită olograf şi semnată cu numele conspirativ „VICU”: „1. S. L. – Relaţii de serviciu; 2. F. L. – Relaţii de serviciu; 3. B. D. – Relaţii de serviciu; 4. F. N. – Relaţii de serviciu; 5. P. M. – Relaţii de serviciu; 6. H. V. – Relaţii de serviciu; 7. M. M. – fostă la Liceul Pedagogic; 8. Ş. E. – profesor.”, arată CNSAS. O Notă raport, din 14.04.1981, întocmită de It. LUPULESCU Constantin relevă următoarele: “La întâlnirea avută cu sursa la data de 14.04.1981, acesta a relatat că profesoara M. M., care actualmente a refuzat să se mai întoarcă în ţară, din S.U.A., a activat şi la Liceul pedagogic din Târgu-Jiu şi pe care sursa a avut ocazia să o cunoască, însă perioada aceea a fost scurtă, plecând la Şcoala generală nr. 1 Târgu-Jiu. Sursa a caracterizat-o ca fiind o persoană mereu nemulţumită, uneori manifestând aroganţă faţă de colegi, dar mai ales elevi. /…/.”. O altă notă raport, din 25.06.1981, întocmită de It. LUPULESCU Constantin relevă că: “La întâlnirea avută cu sursa la data de 25.06.1981, acesta a relatat referitor la profesoara M. M., pe care a cunoscut-o la Liceul pedagogic din Târgu-Jiu unde preda limba engleză, că cel puţin la şcoala unde sursa activează, nu se cunoaşte dacă a scris soţului din ţară. Se cunoaşte faptul că sus-numita a refuzat să se mai întoarcă din S.U.A. unde a efectuat o călătorie în cursul anului 1980. Soţul său nu cunoaşte nimic despre soţia din S.U.A.’’.

Nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității
În ciuda raportărilor scrise ale lui VICU, reprezentanții CNSAS nu i-au atribuit acestuia calitatea de lucrător al fostei Securități, dându-i posibilitatea să se apere de acuzații în instanță. “Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, astfel domnului COMĂNESCU Constantin, fiul lui Vasile şi Victoria, născut la data de 13.12.1955, în Turcineşti, judeţul Gorj, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii” se mai arată în adeverința CNSAS.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here