Unde merg banii sindicatelor miniere?

427

foto predo 2PANDURII & CONDESCU & SPONSOPRIZĂRI. Ce-i drept, majoritatea gorjenilor au impresia că grosul sumelor din conturile sindicatelor miniere şi din energetica judeţului Gorj ajung la echipa de fotbal Pandurii.

 

 

Dacă ar fi adevărat, atunci de unde-a avut Marin Condescu, preşedintele Sindicatelor respective, banii necesari spre a-şi construi, se zice, vreo patru vile. Başca suma de 800.000 euro cu care ar fi cumpărat acţiuni la RaifaissenBank, în luna februarie. Iar la 2 martie 2011, aceeaşi bancă i-a aprobat un împrumut de 400.000 euro cu care darnicul Marinuş Condescu a împrumutat clubul Pandurii Târgu Jiu.

 

Relaţiile sale de prietenie cu preşedintele Traian Băsescu îl scutesc de vreun deranj din partea DNA sau a altor organisme care-ar trebui să verifice averile necuvenite ori obţinute pe alte căi decât cele legale. Ştiut fiind că Marin Condescu are un salariu ce nu depăşeşte 6.500 de lei noi, adică 65 de milioane de lei vechi.

Tot adevărat este şi că în Federaţia Sindicatelor Mine-Energie mai sunt şi formaţiuni sindicale care nu se omoară doar cu susţinerea financiară a FC Pandurii, ori a buzunarelor ori conturilor destul de încăpătoare ale distinsului domn Marin Condescu. Aşa, de pildă, mai zilele trecute am primit o carte deosebită, un prim volum dintr-o trilogie semnată de scriitorul Lazăr Popescu, numită „Eşecul cartofilor cruzi”, apărută la editura LIMES, din Cluj, condusă de poetul şi editorul remarcabil Mircea Petean, în colecţia „Romanul secolului XXI”. Volumul semnat de Lazăr Popescu, universitar gorjean de la „Titu Maiorescu”, este sponsorizat de un sindicat Mine-Energie, al cărui preşedinte este senatorul Ion Ruşeţ.

BĂSESCU&CSAT. Aseară s-a ţinut o şedinţă a CSAT, în care printre altele, anunţată de preşedintele Traian Băsescu şi la RTV, dar şi la televiziunea publică şi portocalie încă de duminică seara. De data aceasta, preşedintele Traian Băsescu a convocat CSAT-ul spre a evalua situaţia din Libia, în contextul aplicării Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU. Mă rog, preşedintele României l-a vizitat parcă chiar anul trecut pe prietenul răposatului Nicolae Ceauşescu, dictatorul Muammar Al Gaddafi, preşedintele Libiei.

Evident, şeful statului este răspunzător de politica externă a României. Numai că, la reuniunea şefilor de state membre ale UE nu a avut o poziţie conformă cu obligaţiile României, ca membru NATO şi membru cu drepturi depline al UE, ba chiar a intrat într-un clinci cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy, pe această temă.

Motiv suficient ca la summit-ul statelor europene invitate de preşedintele Franţei, la numai câteva zile, preşedintele Traian Băsescu n-a mai fost invitat. De data aceasta, este limpede că acela care se crede Zeus vrea să se spele pe mâini ca Pilat din Pont şi să dea vina pe CSAT pentru inabilităţile sale diplomatice.

Pe ordinea de zi a CSAT mai sunt şi alte puncte în dezbatere, asupra cărora vom reveni.

ZIUA H, ZIUA CCR. Deie bunul Dumnezeu ca astăzi, când Curtea Constituţională a României(CCR) dezbate sesizarea formulată de cei 112 deputaţi PSD, PC şi PNL privind abuzurile de neconstituţionalitate ale modului în care s-a adoptat noul Cod al Muncii, prin asumarea răspunderii Guvernului şi evitarea dezbaterilor parlamentare – în comisii şi în plen – , cum s-ar fi impus într-o democraţie reală, să se ia cea mai corectă decizie. Cu toate că s-a politizat CCR-ul, din pur optimism, să vedem jumătatea plină a paharului şi să sperăm în reuşită.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here