Unităţile de distribuţie a energiei electrice, sub lupa inspectorilor de muncă

509

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere şi distribuţie a energiei electrice, acţiunea făcând parte din programul derulat la nivel naţional de către Inspecţia Muncii.

Noua campanie a fost demarată şi în judeţul nostru de către reprezentanţii ITM Gorj, urmând a se derula până în luna noiembrie a acestui an. Obiectivele generale ale campaniei sunt: creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă; încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi a angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice; promovarea bunelor practici în acest sector de activitate.
“Mai precis, echipele de control ale Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj, vor verifica angajatorii din domeniul producerii, transportului şi distribuţiei energiei electrice; lucrările de mentenanţă efectuate în unităţile de producere a curentului; servirea operativă; lucrările în instalaţiile electrice aflate în exploatare, fără scoaterea de sub tensiune; lucrări la înălţime la liniile electrice aeriene; lucrări în cadrul deranjamentelor şi avariilor din instalaţiile electrice; lucrări în staţii electrice, posturi de transformare, puncte de alimentare”, a declarat inspectorul-şef al ITM Gorj, George Romanescu.

Noi amenzi pentru angajatorii gorjeni
Şi pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii de muncă gorjeni au derulat activitatea de verificare a angajatorilor din judeţ, prioritare fiind depistarea cazurilor de muncă la negru. Astfel, Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 15 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu cinci persoane fără forme legale de angajare, din care una era femeie. În acest sens, au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 50.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu muncă la negru desfăşurau activitate în Târgu-Jiu – construcţii şi spălătorie auto, şi în comuna Bărbăteşti – brutărie. “Au fost aplicate în total de opt sancţiuni contravenţionale la opt angajatori, în cuantum de 57.500 lei. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta”, se arată într-o informare transmisă de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 19 controale pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 11 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.500 de lei. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruire necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nesemnalizarea echipamentelor electrice, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP), nefinalizarea controlului medical periodic, nesemnalizarea echipamentelor destinate prevenirii şi stingerii incendiilor, truse medicale incomplete.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here