Universitari de la instituții de prestigiu, în ajutorul “savanților” Penitenciarului Târgu-Jiu

1172

Profesori cunoscuți de la universități de prestigiu din București, Craiova, Pitești și Târgu-Jiu și-au pus amprentele pe lucrările științifice elaborate de dincolo de gratii de deținuți cunoscuți care și-au ispășit ori își ispășesc însă pedeapsa în închisoarea din județul Gorj. Dascălii în cauză au sărit, fără niciun fel de rețineri, în ajutorul celor condamnați, pe lista pușcăriabililor aflându-se oameni politici de notorietate, foști șefi de instituții publice și foști funcționari publici. Fostul secretar de stat, Ionel Manțog, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Nicolae Mischie, fostul primar din Râmnicu-Vâlcea, Emilian Valentin Frâncu, fostul director adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții Gorj, Cornel Cimpoieru, fostul salariat al Consiliului Județean Gorj, Petre Gheorghe, fostul ofițer specialist al Serviciului de Permise Argeș, Vasile Voinea, fostul inspector adjunct al IPJ Vâlcea, Daniel Munteanu și Ioan Bogdan Mihalache, fostul portar în Liga I la Vâlcea, sunt cei opt deținuți ai Penitenciarului Târgu-Jiu care, cu ajutor de specialitate din afară, prin intermediul cărților scrise în închisoare le-au fost reduse pedepsele cu una sau două luni de zile.

Al doilea dintre cei care “au spart gheața” apucându-se să scrie o carte după gratii, în incinta Penitenciarului Târgu-Jiu, a fost Nicolae Mischie. Condamnat la patru ani cu executare pentru luare de mită, Mischie, la rândul său profesor universitar și doctor în istorie, este singurul care nu poate fi blamat pentru activitatea sa. Mischie mai scrisese destule cărți și în libertate, dar cu toate acestea, de data aceasta, a avut nevoie de un ajutor de specialitate de la foștii săi colegi universitari de la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, care s-a și înființat cu ajutorul său.

mischieÎn perioada mai 2013, acesta fiind reținut pe 19 martie 2013, adică la nici două luni de când ajunge după gratii, Mischie se apucă de muncă, fostul lider al PSD Gorj, totodată fost președinte al CJ Gorj, reușind în ianuarie 2014 să finalizeze prima sa carte. “Construcția europeană și creștinătate” se realizeză sub coordonarea profesorului Nicolae Brânzan, fost decan al Facultății de Drept a UCB, a profesorului Gheorghe Gămăneci de la Facultatea de Inginerie și a lectorului universitar Livian Radoescu de la Facultatea de Litere a aceleiași universități.
A doua carte “Godinești-File de Istorie” se realizează sub coordonarea profesorului Ion Mocioi, cunoscutul brâncușolog, cadru al UCB Târgu-Jiu. Ambele cărți ies de sub lumina tiparului de la Editura Academica Brâncuși, aparținând universității de stat, UCB, din Târgu-Jiu.
Mischie este pus în libertate pe 16 mai 2014, acesta revenind la catedră la UCB, loc în care este coleg și în prezent cu cei care i-au dat o mână de ajutor pe când era în detenție.

Notarul Ionașcu, pe cartea lui Manțog
mantog insPrimul deținut al Penitenciarului Târgu-Jiu care a luat, de fapt, decizia să scrie o carte, scopul fiind clar acela de reducere a pedepsei cu o lună de zile, a fost Ionel Manțog. Condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, fostul secretar de stat și ex-președinte al PDL Gorj s-a apucat din februarie 2013 de treabă, el fiind condamnat pe 9 iunie 2012. Cartea intitulată “Instrumente legale de catalogare ca nepublice a informațiilor” este finalizată în ianuarie 2014, sub coordonarea lui Titu Ionașcu, notar public la Târgu-Jiu, totodată profesor universitar la UCB. Cartea apare tot la editura instituției universitare din municipiu. Pus în libertate în mai 2015, Manțog a beneficiat și el de o reducere a pedepsei cu o lună de zile.

Fostul primar de Râmnicu-Vâlcea, de la mită la jurnalism
emilian francuÎn anul 2013, procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl trimiteau în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Frâncu (PNL), primar pe atunci al municipiului Râmnicu Vâlcea pentru luare de mită, asemănător cazului său antecesor Mircia Gutău. În martie 2014, Frâncu era condamnat la patru ani de închisoare cu executare fiind adus la Penitenciarul Târgu-Jiu pentru ispășirea pedepsei, loc în care se află și în prezent. În marie 2015, fostul edil se apucă de scris pentru prima carte dedicată, culmea, jurnalismului, ca în august 2015 să se apuce și de a doua, în același domeniu. “Considerații generale privind statutul profesional al jurnalistului” este finalizată trei luni mai târziu, sub bagheta profesorului Alexandru Țiclea de la Universitatea Ecologică București. Două luni mai târziu, fostul primar dă gata și a doua sa operă, intitulată “Cenzura-obstacol în calea exercitării profesiei de jurnalist” care beneficiază de același coordonator. Din start, ex-primarul Frâncu, mutat la Târgu-Jiu, și-a redus pedeapsa cu două luni de zile.

Fostul hacker a scris o carte în timp record
mihalacheIoan Bogdan Mihalache, fost portar în Liga I, a fost eliberat în octombrie 2015 din Penitenciarul Târgu-Jiu, unde îşi ispăşea o condamnare de trei ani şi nouă luni de închisoare pentru fraude informatice şi înşelăciune. La reducerea pedepsei a contribuit și cartea scrisă de el după gratii, sub coordonarea profesorului Grigore Gheorghe, lector universitar la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. Cartea bifează un record, fiind scrisă în numai o lună, potrivit Ministerului Justiției. Mai exact, Mihalache s-a apucat să redacteze “Metode moderne de pregătire a micilor fotbaliști” pe 1 iulie 2015, ca pe 31 iulie cartea să fie gata, iar în octombrie scriitorul să fie deja în libertate.

Fost comisar-șef, specializat în evaziunea fiscală din panificație
daniel munteanuDaniel Munteanu, fostul comisar-șef adjunct al IPJ Vâlcea, a fost condamnat în octombrie 2014 la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Conform anchetatorilor, întreaga poveste de corupţie a ex-adjunctului Daniel Munteanu s-a petrecut în perioada ianuarie 2006 – septembrie 2008. Atunci, Munteanu, în calitate de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, iar ulterior de inspector şef adjunct al IPJ Vâlcea a pretins şi primit lunar suma totală de 60.000 de lei de la un afacerist local, ce controla un grup de firme cu obiect de activitate producerea și comercializarea alcoolului în scopul protejării activităţilor pe care denunţătorul le efectua în cadrul acestui grup de firme. De asemenea, în lunile iulie 2007 şi august 2008, Daniel Munteanu a pretins şi primit de la alt afacerist contravaloarea a două pachete turistice în valoare totală de 13.914 de lei pentru ca, în schimb, să-i protejeze activităţile ilicite şi să obţină soluţii favorabile omului de afaceri şi societăţilor comerciale pe care le controla în cauze penale aflate în lucru la IPJ Vâlcea. Tot el i-ar fi solicitat atunci unui ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţie de conducere din cadrul I.P.J. Argeş, să facă demersuri pentru a afla dacă instituţiile abilitate desfăşoară activităţi ce ar putea avea ca obiect supravegherea sa informativă.
Faptele respectivului nu se opresc aici, potrivit presei din județul vecin, însă nu putem decât să tragem concluzia că pe baza bogatei sale experiențe acesta s-a apucat să scrie despre evaziune.
“Evaziunea fiscală în domeniul panificației” a fost începută pe 9 martie 2015 și finalizată pe 15 aprilie 2015 sub coordonarea profesorului Ion Stanciu, de la Universitatea din Craiova.
Lucrarea scrisă doar într-o lună de zile și scoasă la Editura Conphys Râmnicu Vâlcea, îl va ajuta pe autor să scape 30 de zile din detenția pe care o face și în prezent la închisoarea din Târgu-Jiu.

Luna și cartea pentru condamnatul Cimpoieru
cimpoieru cornel insCornel Cimpoieru, fostul director adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții, trimis în judecată în așa-zisul “Lot Săcelu” și condamnat, în februarie 2015, la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la Legea nr.78/2000, a redactat și el, la rapid, două cărți despre alunecări de teren, ambele fiind coordonate de către universitarul Marian Marian de la Universitatea Politehnică. Prima carte “Alunecări de teren caracterizare generală privind instabilitatea taluzurilor în relația cauzalitate-efect. Studiu de caz județul Gorj” a fost finalizată în numai două luni de zile, mai exact în perioada 1 iunie-21 august 2015, ca a doua “capodoperă” să fie terminată în și mai scurt timp, adică din 12 octombrie 2015 în 13 noiembrie 2015.
Pedeapsa lui Cimpoieru este redusă deja cu două luni, urmare a alunecărilor de teren studiate și trecute pe hârtie.

Gheorghe Petre a scris un ghid în numai 2 săptămâni
Colegul de dosar al lui Cimpoieru nu s-a lăsat mai prejos decât acesta, Gheorghe Petre reușind să dea gata în două săptămâni un “Ghid de evaluare economică și tehnică pentru promovarea investițiilor noi de alimentare cu apă la sate”. Cartea celui condamnat la 2 ani de închisoare cu executare tot pentru infracțiuni la Legea 78/2000, a fost începută sub coordonarea universitarului UCB, Gheorghe Holt, pe data de 28 septembrie 2015, ca pe data de 11 octombrie 2015 lucrarea să fie deja gata.
Aceasta este cea mai rapidă carte scrisă după gratiile Penitenciarului Târgu-Jiu, rapiditatea autorului fiind, cu siguranță, un recod.

Cartea ex-ofițerului de poliție Voinea, scrisă la Colibași în 6 zile
vasile voineaTransferat recent la Penitenciarul Târgu-Jiu de la Colibași, fostul ofițer specialist al Serviciului de Permise Argeș, Vasile Voinea, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în aprilie 2014 pentru trafic de influență încearcă și el să-și publice o carte după gratii. Începută și finalizată în timp record la Penitenciarul Colibași, cartea intitulată “Reglementări Juridice privind organizarea sănătății publice sub imperiul constituțiilor României” o are coordonator pe profesoara Doina Popescu Ljungholm de la Universitatea din Piterști. Cartea a fost începută în 6 octombrie 2015 și terminată pe 12 octombrie, adică în nici o săptămână, acum autorul încercând să o publice la editura UCB-ului din Târgu-Jiu, loc în care au fost scoase de sub lumina tiparului și cărțile lui Cimpoieru și Petre Gheorghe.

11 cărți, în nici doi ani, în biblioteca închisorii din Târgu-Jiu
Dacă până acum doi ani de zile în biblioteca închisorii din Târgu-Jiu nu se găseau cărți ale unor autori care și-au ispășit ori își ispășesc pedeapsa în incinta acesteia, în ultimul timp acest lucru s-a schimbat radical. 11 cărți au ajuns în biblioteca amintită, cu autori deținuți, crescând astfel pofta celor care, ca să scape de pedeapsă, se apucă să scrie lucrări științifice după gratii. Pentru ca lucrarea să fie valabilă, respectivii au nevoie de un coordonator, de regulă, profesor universitar, care să se dea valoare cărții, demers care se face, de regulă, contra cost, fiind, momentan legal.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here