Vaccinarea antigripală începe la sfârșitul acestei luni

Vaccinarea antigripală a populației din grupele de risc va începe la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie. Pentru campania de vaccinare antigripală 2017-2018, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin, din care 9942 fiind pentru persoane de peste 65 de ani, 1985 pentru cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide şi restul pentru copii şi adulţi de până în 64 de ani.

Ministrul Sănătății a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că a fost finalizată procedura pentru achiziția unei prime cantități de vaccin, mai mică decât necesarul pentru tot anul, urmând ca primele doze să ajungă în teritoriu la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie pentru imunizarea populației din grupele de risc.

21000 de doze de vaccin antigripal, pentru Gorj
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin. „Pentru campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2017-2018 am solicitat 21000 doze de vaccin. Conform catagrafiei realizate la nivelul judeţului nostru, avem nevoie de 9942 doze pentru vârstnici de peste 65 de ani, 1985 pentru medici, cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide, 26 pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani, 166 pentru copii între 5 şi 14 ani, 496 pentru categoria de vârstă 15-29 ani şi 8406 pentru gorjenii cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Categorii de persoane prioritare la imunizare
Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here