Vaccinarea antipoliomielitică, recomandată de specialişti

674

Vaccinul antipoliomielitic se administrează, gratuit, elevilor din clasele pregătitoare şi clasa a II-a. Mulţi dintre părinţi pun sub semnul întrebării acest vaccin şi sunt decişi să refuze imunizarea propriilor copii. Specialiştii îi contrazic. Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj consideră că temerile vizavi de acest vaccin sunt neîntemeiate, el recomandând vaccinarea antipoliomielitică tuturor copiilor.

Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. În programul naţional de vaccinare şcolară se regăseşte şi vaccinul antipoliomielitic, pentru elevii din clasă pregătitoare şi clasa a doua. Riscurile asociate acestui vaccin sunt destul de mari, după cum susţin unii părinţi, care refuză categoric să-şi imunizeze copii. Potrivit statisticilor, riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sindromului  Guillain–Barré, care este o boală ce se caracterizează prin afectarea autoimună a sistemului nervos periferic. La persoanele cu imunodeficienţe (de exemplu SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.

Boeriu: „Este obligatorie vaccinarea”
Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj spune că vaccinarea antipoliomielitică trebuie făcută. „Poliomielita este o boală gravă, care poate fi prevenită prin vaccinare. Categoric vaccinarea antipoliomielitică este recomandată, ea fiind obligatorie şi gratuită. Avem un program de vaccinare foarte bun, vaccinurile sunt de calitate, deci nu există niciun motiv pentru refuzul imunizării”, a subliniat Boeriu.
Cea mai importantă cale de transmitere a virusului polio este de la o persoană la alta, pe cale fecal-orală, deşi în unele cazuri poate fi vorba şi de calea oral-orală. Vaccinul antipolio inactivat (IPV) este extrem de eficient în producerea imunităţii la virusul polio şi protecţia împotriva poliomielitei paralitice. Peste 90% din persoanele vaccinate dezvoltă anticorpi împotriva tuturor celor trei tipuri de virus polio după două doze şi cel puţin 99% sunt imune după următoarele trei doze.

Vaccinare amânată cu o lună
Iniţial, programul de desfăşurare a campaniilor de vaccinare şcolare era stabilit pentru următoarele date: în perioada 20-31 octombrie va avea loc vaccinarea antirujeolică-antirubeolică-antiurliană (ROR) pentru elevii de clasa I; în perioada 10-21 noiembrie va avea loc vaccinarea antipoliomielitică (VPI) la clasa 0 şi clasa a II-a; în perioada 2-15 decembrie este programată vaccinarea  diftero-tetanică (dT) la clasa a IX-a şi clasa a-VIII-a. Din motive obiective, vaccinarea a fost amânată. „Am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii prin care suntem informaţi că vaccinarea se amână cu o lună de zile. Aceste vaccinări trebuie să aibă o succesiune şi un caracter naţional unitar. Prin urmare, campania trebuie să înceapă în acelaşi timp în toate judeţele ţării. Până la această oră, la noi nu au ajuns toate vaccinurile care ne sunt necesare pentru campanie”, a confirmat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj. Înaintea fiecărei campanii de vaccinare, personalul sanitar va fi instruit cu privire la vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii, reacţii adverse, managementul şocului anafilactic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here