Vaccinarea şcolară, în apanajul medicilor de familie

671

De la 1 aprilie, un nou calendar de vaccinare a fost implementat. Acesta cuprinde mai multe modificări. Printre ele se numără cea care exprimă că toate campaniile şcolare de vaccinare se vor desfăşura la medicii de familie, din cauză că nu există cabinete medicale în cadrul instituţiilor de învăţământ. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj spune că îşi vaccinează copiii de pe listă la cabinetul său, conform calendarului de imunizare.

Reglementările intrate în vigoare în acest an prevăd ca de vaccinarea elevilor să se ocupe medicii de familie şi nu cadrele medicale din cabinetele şcolare, care oricum sunt insuficiente. “Eu îmi vaccinez copiii în funcţie de calendarul de vaccinare, dar imunizarea se realizează în cabinetul meu. Dacă s-ar face la şcoală această imunizare, eu ar trebui să primesc de la medicul şcolar o adeverinţă de vaccinare pentru fiecare copil pe care-l am pe listă. Astfel, noi, medicii de familie, facem o catagrafie pe care o trimitem la DSP la Epidemiologie, iar ei ne dau vaccinurile”, explică Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
La ora actuală, nu sunt probleme în privinţa vaccinurilor, în judeţul nostru fiind disponibile suficiente doze pentru imunizarea copiilor.

Alte modificări din noul calendar de vaccinare
Noul calendar de imunizare prevede înlocuirea vaccinului pentavalent de la 4 luni cu vaccin hexavalent (vaccinul administrat anterior proteja împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infecţiei cu haemophilus B, vaccinul care se administrează de acum la 4 luni ca şi cel de la 2 luni şi cel de la 11 luni protejează şi împotriva hepatitei B); scad înţepăturile copilului până la 1 an; prin introducerea dozei de vaccin hepatic B la 4 luni, nu mai este necesară doza de la 6 luni; se administrează a 3 doza de vaccin hexavalent la 11 luni pentru întărirea imunităţii dobândite în urma dozelor administrate la 2 şi la 4 luni.
De asemenea, se menţine doza de vaccin ROR împotriva rujeolei-rubeolei şi infecţiei urliene de la 1 an, dar epidemiile de rujeolă din anii anteriori au dovedit că este necesară întărirea imunităţii împotriva rujeolei (întărire care se realiza prin vaccinarea ROR la 7 ani) la vârstă mai mică; astfel se doreşte administrarea celei de-a doua doze de ROR la 5 ani; în anul 2015 şi 2016 se vor vaccina ROR atât copiii de 7 ani, cât şi cei de 5 ani pentru acoperirea cohortelor care nu au primit a doua doză de ROR, urmând ca ulterior (din 2017) această a doua doză de ROR să fie administrată numai copiilor de 5 ani;
La vârsta de 6 ani se va administra vaccin împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive şi poliomielitei, pentru readucerea anticorpilor dobândiţi împotriva acestor boli în urma vaccinărilor efectuate până la 1 an, la titru protector. În anul 2015 pot fi copii de 6 ani care au primit la 4 ani vaccin împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive şi nu au fost vaccinţi şi împotriva poliomielitei- aceştia vor primi doar vaccin împotriva poliomielitei; de asemenea, copiii de 8 ani care în urmă cu 2 ani trebuiau să primească vaccin împotriva poliomielitei în campanie şcolară şi nu au fost vaccinaţi, vor fi recuperaţi la această vaccinare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here