„Vaccinurile salvează vieți”, campanie de conștientizare a părinților

495

Ministerul Sănătății (MS) a lansat, miercuri, 9 noiembrie, campania de promovare a imunizării copiilor, sub numele “Vaccinurile salvează vieți”, cu scopul de a informa părinții despre cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.

Campania “Vaccinurile salvează vieți” conține un clip video care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. Acesta spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viața a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane. Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli, care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor.
O altă componentă importantă a campaniei “Vaccinurile salvează vieți” este informarea, prin noua pagină web dedicată vaccinării: desprevaccin.ro. Pagina web prezintă informații despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, precum și mărturii ale unor personalități publice care și-au vaccinat copiii. De asemenea, sunt prezentate în detaliu vaccinurile adresate copiilor și adulților. Pagina desprevaccin.ro își propune să devină principala sursă de informare pentru toți cei care vor să afle informații cuprinzătoare și sigure despre vaccinurile esențiale folosite în România.
Campania de informare s-a bucurat de sprijinul pro bono al actorului Victor Rebengiuc, al Agenției de publicitate FriendsTBWA, al Casei de producție Multi Media Est, al Gov IT Hub, al Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și al altor voluntari.

Acoperire vaccinală sub limita recomandată de OMS
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au descoperit că, în cazul copiilor de 12 luni, acoperirea vaccinală este sub 81% pentru toate antigenele vaccinale, în timp ce ţinta recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de 95%. De asemenea, 15% dintre copii au fost incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, din două motive – refuzul şi neprezentarea.
În privința stocurilor de vaccin, Ministerul Sănătății a achiziționat și a repartizat către Direcțiile de Sănătate Publică 364.000 de doze de ser BCG. Din vaccinul hexavalent au fost achiziționate și distribuite 255.000 de doze, iar în acest moment este în derulare licitația pentru achiziția unor noi cantități. Vaccinul ROR este în stocuri suficiente (aproximativ 300.000 de doze). Ministerul Sănătății a achiziționat și 500.000 de doze de vaccin gripal. În perioada următoare vor fi demarate procedurile de licitație pentru vaccinurile Hepatitic B, tetravalent și pneumococic.

Stocuri de vaccinuri, refăcute în Gorj
Vaccinul hexavalent oferă protecţie împo­triva a şase boli periculoase, respectiv: difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecţii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B şi poliomielită, şi se face în trei doze (două, patru şi 11 luni) la bebeluşi. Peste 2200 de doze de vaccin hexavalent au ajuns, recent, în județul nostru. „Am primit 2250 doze de vaccin hexavalent și 800 de doze de BCG”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.
BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, acoperirea vaccinală este una relativ bună, pentru că acest ser se administrează imediat după naştere. Acoperirea vaccinală în cazul BCG este de peste 90%.Trebuie precizat faptul că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a mai primit încă 1500 de doze de vaccin antigripal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here