Valoarea punctului per capita, majorată în noul Contract-cadru

680

Mici modificări au apărut în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017. De exemplu, valoarea minimă garantată a punctului per capita a fost uşor mărită, de la 4 lei, la 4,04 lei. Dr. Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj consideră această valoare ca fiind cinică.

Noul contract cadru pentru acordarea serviciilor medicale conține o serie de elemente de noutate. Astfel, medicii de familie vor primi puncte în funcţie de alte grupe de vârstă. În pachetul de servicii de bază privind profilaxia şi prevenţia, pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani s-au modificat grupele de vârstă: 2-5 ani, 6-9 ani, 10-17 ani (anterior erau 2-5 ani, 6-11 ani, 12-17 ani).

În cadrul activităţilor de suport s-a precizat că adeverinţele medicale pentru înscrierea în colectivitate se eliberează la efectuarea examenelor anuale de bilanţ ale preşcolarilor şi elevilor şi numai la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ. Valoarea minimă garantată a punctului per capita este de 4,04 lei, anterior fiind de 4 lei, iar valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 1,9 lei. Pe medicii de familie îi dezamăgesc aceste modificări legislative. „Valoarea punctului per capita este cinică. Este un act de cinism, pentru că în timp ce toate cheltuielile pentru funcționarea unui cabinet au crescut, veniturile cabinetului au scăzut considerabil”, a declarat Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.

Contractul-cadru, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, pachetele de servicii medicale şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017. Actul normativ conţine elemente de noutate, introduse în scopul creşterii accesului la serviciile medicale. Astfel, la nivelul asistenţei medicale de medicină dentară: pentru copii cu vârsta de până la 18 ani se acordă o consultaţie la 6 luni (în prezent se acordă o consultaţie la 12 luni); s-a introdus serviciul obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al cangrenei. La nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice: în cadrul procedurilor diagnostice de complexitate medie au fost introduse electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii; în cadrul procedurilor terapeutice/tratamente medicale complexe a fost inclus tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.
La asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice: s-a introdus RMN sâni nativ şi RMN sâni nativ şi cu substanţă de contrast. La nivelul asistenţei medicale spitaliceşti: atât pentru internarea continuă, cât şi pentru spitalizarea de zi, s-a prevăzut că nu este necesară prezentarea biletului de trimitere în cazul pacienţilor care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie aflaţi în programul naţional de hemofilie.
În ceea ce priveşte dispozitivele medicale: pentru proteza de gambă s-a introdus tipul de proteză modulară cu manşon din silicon; la proteza parţială de mână a fost introdusă proteza de deget funcţională simplă acordată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani cu malformaţii congenitale. Actul normativ va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2016.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here