Vehicule militare ruse intra în Ucraina, sub forma de convoi de ajutoare, dupa o scurta oprire la frontieră

727

Coloana de 23 de transportoare blindate și de vehicule de suport a trecut a frontiera ruso-ucraineana, joi seara, după caderea întunericului, în timp ce coloana de 280 de camioane vor opri separat
Camioanele albe de ajutor umanitar venind din Rusia într-un convoi ce se întinde pe kilometrii, se deplasează încet spre sud pe autostrada M4.

Reporterul The Guardian a văzut o coloană de 23 de transportoare blindate de personal, susținută de camioane cisterne combustibil și vehiculele logistice cu plăci militare ruse oficiale, călătorind spre granița ruso-ucraineana.

După o pauză la marginea drumului până la căderea nopții, convoiul a trecut pe teritoriul ucrainean, printr-un gol dîntr-un gard de sârmă ghimpată care delimitează frontiera. Bărbați înarmați au fost vizibili în bezna de la gardul de frontieră, semnificand faptul ca coloana s-a mutat în Ucraina.

Pe măsură ce convoiul s-a apropiat de porțiunea de frontieră controlata de rebelii pro-rusi a fost greu să scape de sentimentul că convoi de ajutoare al Moscovei are potențial de a se transforma într-un dezastru slow-motion, putand chiar sa împinga Ucraina și Rusia intr-un conflict militar.

Potrivit reprzentantilor Moscovei, convoiul este un gest de bunăvoință, un ajutor atat de necesar pentru locuitorii din estul Ucrainei. În opinia Kievului, convoiul este cel mai bun un truc cinic; în cel mai rău, un fel de miriapod troian, lichidare drum în țară, la un punct de frontieră nu mai este controlat de forțele ucrainene, de natura încărcăturii sale luate numai pe încredere.

Convoiul umanitar a stagnat timp de 24 de ore în orașul de Voronezh în timpul zilei miercuri, dar s-a pornit la drum în zorii zilei de joi.

La un moment dat, președintele Vladimir Putin a avut mai mult de două ore întârziere pentru a participa la o adunare cu inalti oficiali ruși din Crimeea, iar primele camioane din convoiul care care parasea șoseaua principală M4 spre zonele controlate de rebeli la Luhansk în Ucraina, au existat zvonuri că, probabil, Putin a întârziat să anunțe că camioanele vor intra în Ucraina fara ca autoritățile din această țară sa dea undă verde, o mișcare pe care Kievul poate sa o vadă ca o invazie.

Ministerul de externe al Rusiei a declarat că există 262 de vehicule in convoi, inclusiv 200 care transportă ajutoare.

Camioanele pot fi stivuite cu arme, au spus unii. Alții au afirmat că ar putea fi transportă provizii în avans pentru o invazie rusa de mai târziu, folosind trupele terestre care au plutit în zonele de frontieră.

Sutele de oameni ce conduc camioanele din convoi sunt îmbrăcați toti în kaki, avand tricouri, pantaloni scurți și bocanci identice.

Pentru unii observatori, convoiul mare aflat în mișcare, cu o coordonare evidenta la nivel superior și însoțită de numeroase vehicule cu plăci militare ruse oficiale au readus in memorie amintirile cu „omuletii verzi”, implicati în anexarea de Crimeei in luna martie.
IS @theguardian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here