Viaţa sănătoasă – Amețelile și cauzele acestora

5398

Amețeala este acea tulburare caracterizată printr-o alterare a simțurilor ce poate evolua până la pierderea stării de conștiență.
O amețeală este, cel mai adesea, benignă, ea putând fi consecința unei hipotensiuni ortostatice (scadere momentană a presiunii arteriale atunci când se trece rapid din poziție culcată sau așezată la poziția în picioare), unei indispoziții vagale (încetinirea frecvenței cardiace și scăderea presiunii arteriale), unei hipoglicemii (scăderea concentrației de zahar în sânge), unui vertij paroxistic benign, făcând să fie căutată o origine otorinolaringologică, unei emoții puternice, unei insuficiențe vertebrobazilare (artroza coloanei vertebrale, antrenând o amețeală atunci când capul se apleacă pe spate, prin comprimarea unei artere).
Amețeala poate avea și alte cauze, mai rare dar mai serioase precum o tulburare a ritmului său cardiac; un accident ischemic trecător (obstrucția parțială sau intermitentă a circulației cerebrale); un hematom intracerebral, mai ales după un traumatism, sau o tumoră cerebrală. Deşi apar la ambele sexe, cele mai afectate sunt femeile. Amețelile pot apărea în orice moment al zilei, dar de obicei dimineaţa.
obosealaMedicii specialiști sunt de părere că principala cauză a stării de ameţeală, atât la femei, cât și la bărbați, este spondiloza cervicală (afecţiune inflamatorie a vertebrelor cervicale). În cazul acestei afecţiuni, ameţeala este însoţită de dureri de cap, dureri musculare, zgomote în urechi şi stare generală deteriorată. Statul în curent și folosirea excesivă a aerului condiționat pot duce la spondiloză cervicală.
În cazul în care amețelile sunt provocate de hipertensiunea arterială, vasele de sânge se îngroaşă, circulaţia sângelui este îngreunată, iar inima face efort să „pompeze” sângele. Astfel, creierul este insuficient vascularizat şi determină reacţii ca ameţeala şi greaţa. Afecţiunile ORL (sinuzite, otite, boli ale ochilor, afecţiuni ale urechii) sunt şi ele răspunzătoare de stările de ameţeală însoţite de vărsături şi dureri de cap.
Hipocalcemia şi anemiile, diagnosticate sau nu, se pot ascunde în spatele ameţelilor. În anumite momente ale vieţii, femeile se confruntă cu această tulburare. Menstruația favorizează modificarea balanţei de calciu şi magneziu, au loc pierderi de fier, în special la femeile cu ciclu menstrual prelungit sau abundent. Femeile se mai pot confrunta cu amețeli în momentul instalării menopauzei. De asemenea, în perioada sarcinii, femeile pot avea amețeli deoarece sarcina, în majoritatea cazurilor, provoacă anemie în cazul gravidei. O altă cauză a amețelilor poate fi până şi o simplă viroză.
Medicii ne atrag atenția ca amețelile se pot ascunde și în spatele unor boli foarte grave, precum tumorile cerebrale.
De asemenea, afecţiuni precum hepatitele cronice (B şi C), pancreatitele, colicistita cronică (afecţiune a vezicii biliare) pot avea ca primă manifestare ameţeala.

Mancam-fructeSfatul medicului
Un regim de viață echilibrat poate combate cu succes instalarea amețelilor care nu au cauze grave. O alimentație bogată în vitamine și minerale, o hidratare corectă, dar și protejarea de frig și de curent pot fi de un real ajutor fiecăruia dintre noi.
Medicii sunt de părere că viața aglomerată de zi cu zi face ca majoritatea oamenilor să consume din ce în ce mai puţine fructe şi legume și să aleagă grăsimile care se găsesc în exces în alimentaţia de tip fast-food. Apare astfel un dezechilibru al metabolismului de vitamine, minerale şi proteine. Pe lângă alimentație și nehidratare, oboseala, efortul fizic în exces determină vascularizarea cerebrală insuficientă şi, prin urmare, ameţeli. De asemenea, stresul, tutunul, alcoolul sunt factori determinanţi. Medicii ne sfătuiesc ca în momentul în care ameţelile apar şi persistă zile la rând, cei afectați să apeleze neîntârziat la ajutorul medical. În cazurile simple (otite, viroze, spondiloze cervicale diagnosticate şi cunoscute etc.), pacientul este tratat ambulatoriu. În cazurile grave se cer analize de laborator şi examene clinice de specialitate pentru a se stabili diagnosticul corect.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here