Viaţa sănătoasă – Calculii renali – prevenție și remedii

1172

Doar cine a trecut printr-o colică renală cunoaște cât de multă suferinţă poate provoca o piatră la rinichi, fie ea şi de mici dimensiuni. Cei care s-au confruntat cu această problemă trebuie să devină mult mai precauți pe viitor, pentru că riscul de a se forma o altă piatră este destul de ridicat.

Cum se formează calculii renali
Formaţiunile solide care se formează, uneori, în rinichi, cunoscute, popular, ca pietre şi, medical, ca litiază renală, calculi sau nefrolitiază, sunt acumulări de săruri minerale care pot ajunge pînă la dimensiunea unei mingi de golf. În funcţie de compoziţie, există patru tipuri de calculi: din calciu, care pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Calculii din calciu sunt cei mai frecvenți și se formează atunci când  se înregistrează o creştere a concentraţiei de calciu în urină. Aceasta poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli renale (acidoză tubulară renală), a hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor. Calculii din struvit sunt următorii ca frecvenţă și se formează din magneziu şi din amoniac, în urma unor infecţii bacteriene ale tractului urinar. Calculii din acid uric, un produs secundar al metabolismului proteic, sunt consecinţa pH-ului acid al urinei. Alimentaţia bogată în proteine este un factor favorizant.
Din fericire, majoritatea pietrelor mici (până la 5 mm în diametru) se elimină fără tratament, consumând o cantitate mare de lichide, de până la trei litri pe zi (cu condiţia ca persoana să nu fie hipertensivă). Consumul de lichide în cantitate mare este indicat însă doar atunci când nu există durere. În crizele dureroase, este recomandat un consum redus, pentru că, în cantitate excesivă, lichidele pot accentua simptomele. Intervenţia chirurgicală se impune atunci când piatra care a migrat din rinichi nu se elimină după câteva zile şi durerile sunt severe, când blochează jetul urinar (dând senzaţie permanentă de urinare) şi în special când cauzează infecţii (manifestate prin febră şi frisoane).

Cum prevenim apariţia pietrelor la rinichi?
Pentru a preîntâmpina această problemă trebuie să consumăm cel puţin doi litri de lichide pe zi, în special apă plată. Proteinele de origine animală trebuie înlocuite cu cele de origine vegetală. Băuturile alcoolice trebuie evitate, de asemenea și condimentele, alimentele bogate în oxalat (fasole, spanac, sfeclă, cartofi dulci, ţelină, ciocolată, struguri şi ardei verzi) şi cele bogate în calciu (lapte, unt, brânză şi alte produse lactate). Trebuie consumate alimente bogate în vitamina A (dovlecei, caise, broccoli, pepene galben), legume, cereale integrale şi alimente bogate în fibre.

Ceaiuri recomandate în litiaza renală
1. Cozi de cireşe, frunze de merişor – două căni/zi
2. Frunze de mesteacăn – infuzie – două-trei linguri/cană. Peste ceaiul rece se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se consumă după aproximativ șase ore.
3. Mătase de porumb – două-trei căni/zi – infuzie – o linguriţă/cană
4. Muguri de pin – se pot administra sub formă de infuzie, din 20-40 grame la un litru de apă, bine îndulcită, din care se consumă două-trei căni pe zi.
5. Turiţă-mare – infuzie sau decoct – o linguriţă/cană; turiţă-mare + osul-iepurelui + traista-ciobanului + frunze de mesteacăn – câte 20 grame din fiecare – infuzie.
6. Ceai de brusture şi ceai de turiţă mare. Cura se ţine timp de 4 zile la rând, în care nu se mănâncă alimente care conţin calciu.
7. Săpunariţă: se foloseşte infuzia obţinută dintr-o linguriţă de flori sau frunze la 250 mililitri apă; cu tot atât de bune rezultate se foloseşte şi rădăcina, dar ca decoct (o linguriţă rădăcină fărâmiţată la 250 mililitri apă); sunt recomandate două căni pe zi.
8. Ceai infuzie din pufuliţă cu flori mici, o ceaşcă dimineaţa cu o oră înainte de masă şi seara cu o oră înainte de cină.
9. Ceai de coada calului, infuzie, 3 căni pe zi. Băi de şezut cu coada calului. Se prepară o infuzie din muguri de fag, o linguriţă la 250 mililitri de apă clocotită, timp de 15 minute. Se filtrează, se beau două căni pe zi. Se mai foloseşte decoctul din scoarţă de fag, are ca efect scăderea febrei.

Ştiați că…
… aproximativ 10 la sută din oameni fac, de-a lungul vieţii, pietre la rinichi de dimensiuni mai mari sau mai mici?
… de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei dezvoltă pietre la rinichi?
… suplimentele de vitamina C în exces pot favoriza formarea calculilor? Acestea determină o creştere a nivelului de oxalaţi în urină.
… prezenţa calculilor la nivelul tractului urinar devine simptomatică atunci când aceştia blochează parţial sau complet calea urinară?
… migrarea unui calcul din rinichi până la vezica urinară presupune străbaterea unui conduct lung (ureterul) de aproximativ 24-28 cm şi gros de aproximativ 8-9 mm? În funcţie de dimensiunile pietrei, ea poate străbate facil sau, din contră, dificil ureterul. În cea de-a doua situaţie, poate provoca mici sângerări în urină, durere, uneori greaţă şi vomă sau se poate bloca la nivelul acestuia, necesitând intervenţia urologului.
… în tratamentul calculilor renali se pot folosi plante cu acţiune diuretică, antiseptică, antiinflamatoare şi antispastică la nivelul căilor urinare? Astfel, măceşul are rol antiinflamator, diuretic şi de dizolvare a calculilor, zămoşiţa elimină nisipul şi calculii mici şi are efect antiinflamator, mesteacănul este foarte eficient în eliminarea apei şi excesului de acid uric, iar urzica moartă şi coada-calului sunt bune diuretice. Un alt amestec ce favorizează eliminarea calculilor urinari este cel din seminţe de anason, seminţe de pătrunjel, traista-ciobanului, frunze de strugurii-ursului, rădăcini de leuştean, rădăcini de păpădie, troscot şi din rădăcini de pir.
… blocarea completă a unui rinichi, situaţie numită „blocaj renal”, poate duce, în timp, la pierderea completă a funcţiei acestuia sau, şi mai grav, la infectarea urinei care stagnează? Infecţia se poate răspândi în organism şi poate duce la septicemie. Fără o intervenţie rapidă, ea poate fi fatală.
… sedentarismul poate creşte nivelul calciului urinar, favorizând astfel calculii?
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here