Viaţa sănătoasă – Depresia, principala tulburare afectivă sezonieră

769

Acestea reprezintă o formă de depresie ce afectează o anumită persoană în aceeași perioadă a anului, de obicei toamna sau iarna.
Odată cu mărirea zilei, caracteristică verii sau primăverii, depresia dispare. Scurtarea zilelor pe timpul iernii și lipsa luminii solare pe perioada anotimpului friguros sunt considerate cauze de apariție a depresiei sezoniere, în special pentru persoanele care se mută în climatul nordic extrem, unde zilele iernii sunt foarte scurte și diferențele cantitative de lumină solară sunt importante. Cercetătorii au studiat și alte cauze posibile de apariție a depresiei sezoniere și anume dereglarea ceasului biologic intern sau dificultăți de reglare a unei substanțe chimice cerebrale (neurotransmițători), denumite serotonină.

Simptome
Tulburările afective sezoniere se caracterizează prin simptome specifice depresiei, ce apar pe perioada iernii, când lumina solară este deficitară (din octombrie până în aprilie). Aceste simptome includ: dificultăți de concentrare, oboseală și senzație de lipsă de energie, scăderea interesului pentru activitățile zilnice și în special a celor sociale, lipsa dispoziției (depresie, tristețe sau o liniște neobișnuită), creșterea apetitului, tânjirea după complexe de carbohidrați (precum pâinea sau pastele făinoase), creșterea în greutate, somnolență, iritabilitate.
Persoanele cu tulburări afective sezoniere pot avea simptome majore sau minore de depresie. Cei cu simptome minore sunt considerați a avea un subsindrom de depresie sezonieră. Înainte de a se pune diagnosticul de tulburare afectivă sezonieră, medicul trebuie să facă o anamneză riguroasă (istoric medical).
Astfel, medicul curant poate recomanda efectuarea unor analize sau teste sanguine, pentru a elimina posibilitatea existenței unei alte afecțiuni, precum hipotiroidismul, ce poate determina depresie; de asemenea, pacientul va trebui să răspundă întrebărilor unui chestionar amplu cu privire la modificările de somn, activitate socială, dispoziție, greutate, apetit și niveluri de energie.
Tratamentul tulburărilor afective sezoniere nu este unul curativ (nu vindecă), dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Antidepresivele tratează eficient episoadele de depresie
Cele mai folosite antidepresive în tratamentul depresiei sezoniere includ:
-inhibitori selectivi de refacere a serotoninei, de exemplu bupropiona, citalopramul, fluoxetina, paroxetina sau sertalina;
-alte antidepresive, de exemplu desipramina, tranilcipromina sau venlafaxina.
Inhibitorii selectivi de refacere a serotoninei reprezintă prima linie de antidepresive folosite în tratarea depresiei sezoniere. Aceștia au cele mai puține efecte secundare din gama antidepresivelor și necesită o perioadă de 3 până la 4 săptămâni până efectele vor fi vizibile. Toate antidepresivele se administrează în doze progresiv crescânde și se opresc în doze progresiv scăzânde, pentru a evita apariția efectelor secundare. Efectele secundare cele mai frecvente, date de medicația antidepresivă, sunt: greața, pierderea apetitului sau diaree, anxietate sau nervozitate, tulburări de somn sau somnolență, pierderea libidoului sau impotență, dureri de cap.

Activitatea fizică
O activitate fizică intensă pe parcursul zilei și în special dimineața devreme ajută la creșterea nivelului de energie și evită apariția episoadelor depresive. Exercițiile fizice ușoare, precum mersul pe jos, ciclismul sau înotul, reprezintă activități bune pentru a începe o nouă zi. Se va începe treptat. Dacă pacientul a fost inactiv pentru o perioadă mai lungă se va începe cu ședințe de 10 sau 15 minute zilnic, crescând cu un minut pe ședință la 3 sau 4 zile până când se va ajunge la sesiuni de 20 sau 30 de minute. Exercițiile trebuie efectuate zilnic sau cât mai des posibil. Efortul depus trebuie crescut progresiv; dacă pacientul a fost inactiv poate obosi rapid și va renunța la exerciții.

Dieta sănătoasă, foarte importantă în depășirea episoadelor depresiei
O dietă adecvată și echilibrată ajută în tratamentul oricărei forme de depresie. Inițial, cercetările au sugerat că folosirea unor tratamente complemetare poate fi de ajutor în terapia tulburărilor afective sezoniere, deși, deocamdată, nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze eficacitatea acestora. Există unele dovezi care atestă că sunătoarea ajută la eliminarea simptomelor de depresie. Melatonina este un hormon ce ajută la reglarea ceasului biologic (ritmului circadian). Sunt necesare doze foarte mici de melatonină administrate la anumite ore pentru a deveni eficientă. Aceste terapii complementare pot interfera cu tratamentul propriu-zis al depresiei sezoniere, astfel încât este necesar să se informeze medicul curant înainte de începerea lor. Sunătoarea nu trebuie consumată concomitent cu antidepresivele. De asemenea, aceasta poate determina apariția fotosensibilității. Alte tratamente eficiente pentru tulburările afective sezoniere sunt în curs de cercetare.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here