Viaţa sănătoasă – Gastrita – diagnostic și tratament

1694

Gastrita este inflamația mucoasei gastrice, iar cauzele apariției sale sunt multiple, cele mai frecvente fiind: administrarea de medicamente antiinflamatoare, consumul de alcool și de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezența unei bacterii (Helicobacter pylori) în stomac, un consum exagerat de ceai negru, cafea, condimente.
Simptomele gastritei includ: lipsa poftei de mâncare, greață, migrene, amețeală, dureri la nivelul stomacului, senzația de “arsură” în stomac, diaree, balonare. Este o afecțiune care trebuie tratată încă de la declanșarea primelor simptome, în caz contrar ea putându-se transforma în ulcer.
Gastrita se diagnostichează prin mijloace specifice de investigație (radiologie și endoscopie) ce vor arăta anumite semne de alterare a mucoasei gastrice, precum și semne funcționale legate de secreția de acid clorhidric. Pe lângă tratamentul medicamentos, ce va consta în antiacide, pansamente gastrice și chiar antibiotice în cazul în care se va evidenția existența germenului Helicobacter pilory în mucoasa gastrică, pacientul va trebui să urmeze un regim alimentar sănătos care să aibă la bază fructe, legume, carne albă de pasăre sau pește. De asemenea, nu trebuie să se combine mai multe alimente la o masă; se mănâncă înainte cu două ore de somn; nu se bea apă în timpul meselor, deoarece diluează sucurile digestive și îngreunează digestia; se bea zilnic 8-10 pahare cu apă; se mănâncă încet; se aplică comprese cu apă caldă sau o sticlă cu apă caldă pe stomac, de două ori pe zi; se evită efortul fizic intens.
Produsele care trebuie evitate din dietă sunt: alcoolul, tutunul, condimentele picante, carnea roșie, dulciurile, ceaiul negru și cafeaua, alimentele grase, murăturile, pastele, apa minerală.

Leacuri naturiste care ușurează simptomele gastritei
• Nuca de cocos. Laptele din interiorul nucii de cocos este un remediu excelent pentru durerile și disconfortul cauzate de gastrită. Relaxează stomacul și asigură necesarul de vitamine și minerale.
• Orezul. Consumă de două ori pe zi câte o ceașcă de terci de orez.
• Cartofii. Sucul de cartofi s-a dovedit a fi extrem de benefic în eliberarea simptomelor cauzate de gastrită. Doza recomandată este o jumătate de ceașcă consumată de 2-3 ori pe zi, cu aproximativ 1/2 sau o oră înainte de masă.
• Ceaiul de gălbenele. Este considerat foarte benefic în tratamentul gastritei.
• Lemnul-dulce. Se ia câte o linguriță de tinctură de rădăcină de patru ori pe zi. Fiecare doză se diluează într-o cană (250 ml) de apă, așa încât alcoolul din tinctură să ajungă la o concentrație la care să nu aibă efecte adverse. Principiile active din lemnul dulce sunt antiinflamatoare excelente și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor.
• Frunzele de zmeur – se administrează sub formă de pulbere din care se ia câte o linguriță de patru ori pe zi. Are efect anti-acid, hemostatic și cicatrizant, ajutând și la închiderea leziunilor ce apar pe pereții stomacului în cazul ulcerului gastro-duodenal.
• Obligeana – pulberea de rădăcină se ia pe stomacul gol, câte o jumătate de linguriță de patru ori pe zi. Are efect antibiotic (inhibă dezvoltarea Helicobacter pylori) și calmant gastric, ajută la controlul nivelului de stres, în condițiile în care în mai mult de jumătate din cazuri, tensiunea psihică este unul din factorii majori ce determină apariția gastritei și a ulcerului.
•Sucurile alcaline – sunt cele obținute din varză, cartof, morcov, sfeclă roșie, castravete, urzică. Se recomandă o cură de 2-3 zile, în care să se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrică, reglează digestia și repară epiteliile gastrice. Dacă organismul nu se acomodează la acest tratament, se poate încerca o variantă mai ușoară: se beau câte 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varză, înainte de fiecare masă cu 30 de minute, iar la o oră după masă suc de cartofi – 50 ml.
• Sucul de orz verde – se obține din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcătorului electric centrifugal. Se beau câte 200 ml pe zi, în reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o conține din belșug ajută la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant și antiinflamator.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here