Vice-premierul: “Guvernul susţine formarea unui mixt energetic!”

246

Vice-premierul Liviu Dragnea a declarat ieri, la Târgu-Jiu, că Guvernul susţine formarea unei entităţi economice care să aibă la bază un mixt energetic, respectiv să înglobeze producători de energie din toate domeniile, viitoarea structură urmând să fie formată în jurul actualului Complex Energetic Oltenia. Al doilea om din Executiv a comparat situaţia de la CEO cu cea a „Cenuşăresei”, Complexul fiind o companie bună atunci când restul producătorilor de energie nu pot asigura necesarul din piaţă, iar când aceştia nu au probleme unităţile din Oltenia sunt date la o parte şi lăsate pe cont propriu.

„Nu cred că e corect să rămână un fel de Cenuşăreasă, când îţi e bine n-o bagi în seamă, o ţii în spatele casei, iar când îţi e foarte greu o îmbraci, o scoţi în faţă şi spui «uite cine salvează România». Ca şi strategie guvernamentală premierul Victor Ponta a afirmat în mai multe rânduri că lucrăm şi muncim ca România să devină independentă energetic. Dumnezeu ne-a dat suficiente resurse naturale şi dacă am şi hotărât să nu le mai devalizăm şi să nu risipim, să le exploatăm cum trebuie, România va fi un producător important în zonă şi, în al treilea rând, este important pentru zecile de mii de oameni care muncesc în acest sector în zonă”, a spus Dragnea.
Lângă viceprim-ministru a fost prezent şi managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care a declarat că unitatea este în continuare pe profit, în ciuda anului dificil pe care îl traversează. Acesta a spus că niciodată lacurile nu au fost pline în procent de 90% cu apă la mijlocul lunii iulie, prognozele destul de pesimiste de la începutul anului cu privire la evoluţia din 2012 fiind întrecute de situaţia de acum, când ploile din zona de munte asigură debitul de apă necesar hidrocentralelor. Ciurel a ţinut însă să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia certificatelor verzi, al căror număr pe piaţă ar urma să fie redus cu 900 de milioane de bucăţi. Şeful CEO spune că o astfel de decizie va băga în faliment toată industria minieră din Europa în următoarele luni.
„Nu există niciun pericol iminent la Complex, nu vor fi disponibilizări anul acesta. Anul viitor vom trimite la pensie 3-400 de oameni şi cu alţi 300 vom negocia pachete. Problema energiei pe cărbune se finalizează, se tranşează, Nu, în România, în Europa se închide, dacă se votează reducerea cu 900 de milioane de certificate. Asta înseamnă industria carboniferă în Germania, în Polonia, în Cehia, Bulgaria, Grecia şi România. Preţul ar urma să crească de la 4 euro cât e acum la 15 euro. Numai anunţul că ar urma să crească preţul a dus la o creştere a lui cu 25%. Nu mai există producător de cărbune din Europa care să reziste pe piaţă la un asemenea şoc. Se va închide industria energetică pe cărbune. S-a mai încercat lucrul acesta în primăvară şi atunci nu s-a reuşit”, a declarat Ciurel.
Managerul privat a spus însă că, în ciuda greutăţilor cu care se confruntă nu ar ezita să îşi depună din nou dosarul pentru a ocupa funcţia respectivă, dacă s-ar mai face o selecţie în acest sens. El a reamintit că încă de anul trecut spunea că 2013 va fi un an foarte greu. Acum consideră că CEO îi încurcă pe cei care vor să vândă energie pe piaţă, din alte surse, motiv pentru care companiei i se pun piedici. Crearea unui mixt energetic, despre care a vorbit şi vicepremierul Dragnea, ar asigura prezenţa CEO pe piaţă în orice moment, dacă pe lângă termocentrale în structura sa ar fi incluse şi hidrocentrale. Nimeni nu a avansat însă ieri un termen până la care s-ar şi materializa un astfel de proiect, în lipsa mixtului energetic CEO trebuind să se descurce pe piaţă din vânzarea unei cantităţi de energie mai mici decât cea care i-ar asigura o bună funcţionare.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here