Victorie cu emoții pe final

Handbaliștii Energiei parcă nu vor să câștige fără a le da emoții suporterilor și antrenorilor. Meciul cu Potaissa Turda a fost la un pas de a se încheia cu un scor egal, deși trupa lui Rudic a avut un avantaj de șase goluri cu patru minute înainte de final. Până la urmă, Energia s-a impus cu 26-25 și continuă cursa pentru a prinde măcar locul 8 la finalul sezonului regulat.

Cu 29 de puncte acumulate înaintea jocului cu Energia, Potaissa probabil că își făcuse calculele că un succes la Târgu-Jiu i-ar putea asigura locul în play-off, o diferență de 12 puncte ce se putea pune între cele două echipe fiind greu de remontat de gorjeni. Tot cu calcule s-au ocupat și elevii lui Bozo Rudic, doar că la Târgu-Jiu nu mai este loc de “dacă”, victoriile fiind de acum obligatorii în astfel de meciuri. De aici s-a pornit în acest joc, iar prima parte a întâlnirii a fost extrem de echilibrată. Energia a condus cu 1-2 goluri până în minutul 25, când oaspeții au reușit să egaleze, scor 11-11. Elevii lui Rudic au înscris totuși ultimul gol al reprizei și la pauză se intra cu un avantaj minim pentru gazde, scor 13-12.

Repriză cu două fețe
Energia putea câștiga lejer meciul, însă după ce a făcut un joc bun în primele 20 de minute ale reprizei secunde și a ajuns la un avantaj de șase goluri, tabela indicând 24-18 în minutul 52, gorjenii au cedat inițiativa. În momentul în care oaspeții s-au apropiat, elevii lui Rudic au cedat și fizic și psihic. Potaissa a fost la un pas de a întoarce scorul, a venit la un singur gol în spatele Energiei și a avut și ultimul atac, dar gorjenii având în George Șelaru un adevărat înger păzitor. Oaspeții au avut o aruncare de la 9 metri cu 2 secunde înainte de final, mingea a trecut de zidul făcut de gorjeni, dar Șelaru a scos de la rădăcina barei și Energia s-a impus la limită.

Energia Târgu Jiu – Potaissa Turda 26-25 (13-12)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 400
Energia: Șelaru, Bucătaru, Țenghea – Iancu (1), Nistor (4), Bejinariu (2), Tîrzioru, Pralica (4), Țuțu (2), Șoldănescu, Mledenciu, Enache, Giotoiu (5), Stoica (4), Acatrinei (4), Păunică. Antrenor: Bozo Rudic.
Potaissa: Pallag, Varo, Coman – Cîntec (1), Rotaru (4), Thalmaier (1), Suciu (2), Laslo, Pavel (2), Adomnicăi (2), Lazar (3), Ștef, Savic (2), Amihăesi (7), Grigoriev (1). Antrenor: Horațiu Gal.
Arbitri: Bogdan Stark / Romeo Ștefan.

Rudic, nemulțumit de atac
La finalul meciului, Rudic își găsea cu greu cuvintele. Tehnicianul plav al Energiei și-a criticat elevii pentru prestația din ultimele cinci minute: “Nu știu ce să zic… Știam că va fi greu, dar am făcut niște greșeli ca la copiii de 12 ani, mai ales în atac. În apărare, până prin minutul 56 am stat destul de bine. Am ratat aproape 20 de mingi și nu mi se pare normal. Totuși, chiar și așa am avut un avantaj de șase goluri, dar am pierdut patru mingi fără să aruncăm la poartă. Șelaru a apărat bine, a scos 16 mingi, dar nu e vorba de apărare, ci că am irosit niște mingi ușor în atac. Am avut ratări și de pe pivot, și de pe extreme, și de pe interi… Mai ales pe final. Nu este voie să pierzi patru mingi în două minute, e ceva incredibil!”, a declarat Bozo Rudic. Acesta a mai precizat că avea alte așteptări de la jucătorii cu experiență la care a apelat în ultimele minute, mai ales că au fost lucruri pe care le-au discutat și la antrenamente, dar și în ultima întrerupere a jocului: “Am băgat pe final jucătorii care au experiență, am vorbit cu ei, am luat time-out. Am vorbit despre apărarea asta a lor avansată, am făcut și la antrenamentul de ieri seară, dar asta e… bine că am câștigat, bine că nu s-a întâmplat ca la meciul cu Călărașiul, unde am pierdut două puncte”, a mai spus Rudic.

Presiunea îi apasă
Finalurile foarte proaste pe care Energia le-a jucat în ultimele două partide sunt puse de antrenorul gorjenilor pe seama mizei extraordinare cu care echipa se vede nevoită să joace. Rudic spune că dorința prea mare de victorie îi face să greșească pe elevii săi: “E presiune mare. Mai ales după meciul cu Călărașiul. Au fost și ei conștienți de faptul că dacă am fi câștigat amândouă meciurile, eram și noi acolo. Nici acum nu s-a terminat lupta. Vor să câștige, e normal să se greșească, dar se greșește prea mult”, spune antrenorul Energiei. Acesta le cere jucătorilor săi să fie 100% concentrați și 100% disponibili să-și asume rolurile pe care el le cere: “Eu am zis și după meciul cu Călărașiul, am vorbit cu unii jucători și i-am întrebat: «Sunteți aici sau nu sunteți aici?». E foarte simplu!”, a declarat Rudic, care nu acceptă doar prezența fizică a jucătorilor pe bancă. Rudic acuză și problemele de lot, accidentările împiedicându-l să joace așa cum și-ar dori, oferind unor jucători șansa de a se odihni pe bancă în timpul meciurilor: “Ne este greu și cu schimbul. Nu avem destule rotații. Acatrinei e jucător de 60 de minute în fiecare meci și atac și apărare și el are probleme mari cu spatele. Nistor are și el probleme, dar asta e… Aștept o contribuție mai mare de la Țuțu. Au fost 3-4 mingi când a fost singur și nu s-a dus spre poartă. Cu calitățile fizice pe care le are, el trebuie să facă mai mult”, a mai explicat antrenorul echipei târgujiene.

gal“Ne așteptam să fie un meci echilibrat. Și Energia este în suferință de puncte, probabil că și ei își joacă șansa la un loc de play-off și o au în continuare. Noi, din păcate, nu am reușit să ne adunăm pentru acest meci, am avut ghinion cu accidentarea din prima repriză a lui Savic, unde s-a destabilizat puțin apărarea. A fost un final care ne-a aparținut în totalitate, dar lipsa de șansă la unele faze a făcut ca echipa din Târgu-Jiu să câștige la un gol. Asta nu-i scade din merite, îi felicit, le doresc succes în continuare”, Horațiu Gal, antrenor Potaissa Turda.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here