Virusul West Nile se transmite doar prin înţepătura de ţânţar

2579

Sezonul cald a venit la pachet cu neplăcerile cauzate de insecte. Tocmai de aceea, în perioada mai-octombrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj supraveghează şi controlează infecţia cu virusul West Nile. Deja, la nivelul ţării, mai multe persoane au ajuns la spital, confirmându-se infecţia cu acest virus.

Boala produsă de virusul West Nile se transmite prin înţepătura de ţânţar. Formele de manifestare la om sunt foarte variate, de la asimptomatice, până la meningită sau encefalită.

Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor sunt modificările de ordin climatic: temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri. Specialiştii în sănătate publică recomandă populaţiei să se ferească de ţânţari. „Este bine să se evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente de îndepărtare a ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă cu site de protecţie, să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută”, recomandă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Infecţia cu virusul West Nile se manifestă prin: cefalee severă, febră mare, stare de confuzie, convulsii, slăbiciune musculară sau paralizie şi comă. Virusul se transmite doar de la ţânţar la om; deocamdată nu există nici un vaccin pentru a preveni virusul West Nile la oameni, dar cercetătorii lucrează pentru a dezvolta unul.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here