Viscolul a blocat din nou Rânca

477

Cea mai căutată stațiune din nordul Olteniei a fost ieri, dar și duminică, sub asediul viscolului, drumul de acces spre Rânca fiind un coșmar după ce în noaptea de duminică spre luni a nins din nou. Ieri la prânz, pentru câteva ore, traficul a fost oprit, vântul suflând cu peste 100 km/h, munca drumarilor fiind una imposibilă, turiștilor nedându-li-se voie să urce sau să coboare din stațiune decât în momentele în care utilajele de deszăpezire reușeau să deschidă drumul pentru câteva clipe. În acele momente se circula în coloană, în spatele unei freze șoseaua fiind acoperită de zăpadă pe câțiva kilometri, problemele cele mai mari fiind de la releul stației tv de la Cerbu până la intrarea în stațiune.
La baza muntelui s-au format coloane, la fel ca și în stațiune, după ce șoferii au fost trași pe dreapta, doar cei care aveau lanțuri la mașini putând să spere că la un moment dat li se va permite să urce sau să coboare. “Noi venim de la Craiova și avem rezervare făcută cu mai mult timp înainte tocmai pentru că știam că acum va fi mai liber. Nu ajungem la cabană, evident că pierdem banii și rezervarea, plus distracția pentru care venisem aici”, a spus una dintre turistele aflate pe lângă mașinile parcate la baza muntelui. Sus, în stațiune, cei care doreau să coboare aveau și ei problemele lor pentru că își făcuseră bagajele de câteva ceasuri și au trebuit să aștepte să le vină rândul pentru a coborî în coloană. “Așa e la munte, e viscol, sperăm să ne vină și nouă rândul să plecăm și acasă că suntem pe aici de o săptămână. Ne-am simțit bine, nimic de zis, dacă și ajungem acasă până la noapte putem spune că a fost foarte bine”, a spus șoferul unui autoturism care aștepta “verde” pentru a coborî din stațiune.
Echipaje ale Poliției și chiar ale Jandarmeriei au fost aduse la cele două blocaje de pe munte pentru a-i ține pe șoferi departe de pericolul creat de viscol, o parte dintre cei veniți de la sute de kilometri distanță necrezând că riscă ceva pentru a ajunge în stațiune. Drumarii au făcut însă tot ce a fost posibil din partea lor pentru a ține drumul deschis pe un fir, astfel încât măcar din stațiune să coboare cei care își încheiau aici sejurul și doreau să ajungă acasă. “Împreună cu Poliția am organizat șoferii în coloane și atunci când a fost posibil am organizat coborâri astfel încât să nu avem incidente până când se ajunge în zona bună pentru circulație. Nu ne putem pune cu stihiile naturii, oricine trece pe aici poate vedea că vântul suflă cu 100 km/h, noi facem tot ce depinde de noi pentru a ține drumul deschis, însă sunt momente în care oricâte utilaje am aduce aici le aducem degeaba”, a spus șeful drumarilor gorjeni, Ion Tudor.
Ieri după-amiază, odată cu lăsarea serii, viscolul s-a mai potolit și intervenția drumarilor nu a mai fost una în zadar, aceștia decizând în cele din urmă să redeschidă traficul și să permită șoferilor să urce sau să coboare de la Rânca. Mașinile trebuie echipate în continuare cu lanțuri, iar șoferii trebuie să circule cu multă atenție pentru a evita ieșirea în decor, o singură mașină care ajunge într-un șanț ducând ulterior la blocarea traficului, mai ales dacă incidentul se produce în zona de viscol. Așa s-a întâmplat și ieri la prânz, când s-a ajuns la închiderea drumului, dar și duminică după-amiază, când un șofer grăbit s-a băgat într-o depășire riscantă a unui utilaj de deszăpezire, mașina acestuia ajungând direct în lama utilajului respectiv. Accidentul nu s-a soldat cu rănirea vreunei persoane, ci doar cu pagube materiale pe care, cel mai probabil, va trebui să le suporte șoferul imprudent.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here