Vot negativ pentru proiectul iniţiat de Romanescu privind reluarea contactului fizic cu operele brâncuşiene

În şedinţa ordinară de luni, 29 ianuarie, majoritatea din Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu a respins proiectul iniţiat de primarul Marcel Romanescu care prevedea ridicarea interdicţiei de atingere a operelor lui Constantin Brâncuşi.

După ce anul trecut, o hotărâre a Consiliului Local interzicea atingerea operelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, acum edilul liberal Marcel Romanescu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care se ridica această interdicţie a contactului fizic cu sculpturile brâncuşiene. Totuşi, în şedinţa ordinară de luni, acest proiect nu a trecut de votul consilierilor locali, respingerea având 15 voturi împotrivă şi 5 voturi pentru. Primarul municipiului Târgu-Jiu a precizat că proiectul iniţiat de el şi colegii săi liberali este fundamentat ca urmare a feedback-urilor primite din partea cetăţenilor. “E vorba de atingerea operelor fără ca să fie deteriorate, acesta este conţinutul notei de fundamentare. Este un proiect pe care l-am iniţiat cu consilierii PNL. Sunt de acord să fie atinse, numai că nu a trecut acest proiect. Cele două hotărâri date până acum se completează, nu puteam să punem în aplicare noua hotărâre în condiţiile în care nu abrogam anumite paragrafe din hotărârile vechi. Mi-am schimbat opinia văzând care este reacţia societăţii civile şi a oamenilor din municipiu”, a declarat Marcel Romanescu, la finalul şedinţei Consiliului Local Târgu-Jiu.

Rămân în vigoare sancţiunile
Vizitatorii operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu nu mai au voie, începând din 15 mai 2017, să atingă respectivele piese în urma intrării în vigoare a unei Hotărâri de Consiliu Local care reglementează o serie de măsuri pentru protejarea părţilor componente ale Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu. Astfel, după respingerea de luni a proiectului iniţiat de Marcel Romanescu, la Târgu-Jiu se păstrează articolele prevăzute în HCL nr. 172/ 24.04.2017, prin care i se interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele, accesul vizitatorilor în perimetrul de protecţie stabilit, accesul în preajma pieselor ce compun Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”, pe aleea ce leagă Masa Tăcerii de Poarta Sărutului din Parcul Central, cât şi în jurul Coloanei fără Sfârşit, în perimetrul dintre aleea circulară şi Coloană al persoanelor cu câini sau alte animale, biciclete, role, skateboard-uri, precum şi alte vehicule cu sau fără motor, cu excepţia serviciilor de salubrizare şi aprovizionare, precum şi al laboratoarelor mobile aflate sub supravegherea specialiştilor, necesare cercetării şi monitorizării operelor.  Cetăţenii care nu respectă aceste norme riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, iar în funcţie de gravitate se pot considera şi infracţiuni intrând sub incidenţa Codului Penal. Măsurile luate anul trecut de conducerea Primăriei Municipiului Târgu-Jiu au venit ca urmare a mai multor fapte de deteriorare a Coloanei fără Sfârşit de către minori lăsaţi nesupravegheaţi şi profitând de neatenţia agenţilor de la Poliţia Locală.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here