Vremea capricioasă le dă bătăi de cap drumarilor

692

SDN Târgu Jiu are în întreţinere 369 de kilometri de drum pe raza judeţului Gorj. Întreținerea drumurilor naționale ce tranzitează Gorjul a costat peste două milioane de lei, potrivit directorului Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu. În continuare, drumarii sunt pregătiți să intervină dacă vremea se va înrăutăți.

Ion Tudor, șeful SDN Târgu-Jiu spune că, pe parcursul sezonului rece fost semnalate fenomene de ploaie înghețată, ceea ce a dus la formarea lunecușului (DN 66, zona Rovinari, Defileul Jiului), unde SDN Târgu-Jiu a intervenit răspândind preventiv material antiderapant pentru evitarea producerii lunecușului și implicit a unor evenimente rutiere.
Fenomenul de viscol a fost prezent cu precădere în zona Rânca și a Defileului Jiului, dar circulația rutieră nu a fost închisă sau restricționată circulându-se în condiții de iarnă. „Pe sectorul de drum aflat în reabilitare, respectiv DN 66, Rovinari Târgu-Jiu – Bumbești Jiu- Petroșani, deszăpezirea a fost efectuată tot de către SDN Târgu-Jiu, prin societatea SC GECOR SRL, lucrările de reabilitare executate fiind protejate prin răspândirea de soluție ecologică. Pe tot parcursul iernii, SDN Târgu-Jiu a executat lucrări de plombări gropi izolate cu mixtură stocabilă, pentru evitarea producerii de gropi care să ducă la evenimete rutiere. S-au achiziționat 35 tone mixtură stocabilă executându-se circa 300 mp plombări gropi pe toate drumurile din administrare”, a explicat Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu.

Mobilizare pentru deszăpezire
deszapezireDeși ca număr de zile cu precipitații acestea au fost relativ puține în lunile noiembrie și decembrie 2015, respectiv ianuarie și februarie 2016, totuși a fost necesar ca drumarii să acționeze în permanență și să facă revizii zilnic pentru a menține partea carosabilă curată și pentru a asigura fluența traficului rutier. Și în luna ianuarie, deși nu s-au semnalat precipitații, prezența ceții asociată cu chiciură sau cu burniță, la temperaturi scăzute a impus necesitatea efectuării de revizii și de răspândire de material antiderapant, în scopul prevenirii producerii lunecușului pe partea carosabilă, în zilele în care temperaturile semnalate favorizau producerea acestui fenomen. „În luna martie 2016, am avut episoade cu vreme capricioasă, în zonele de munte a nins, depunându-se strat de zăpadă și a fost semnalat în zona Rânca chiar viscol, ceea ce a îngreunat activitatea auto-utilajelor de deszăpezire. Cu toate acestea, circulația rutieră nu a fost afectată, acționându-se cu auto-utilajele din baze pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil și combaterea fenomenului de lunecuș”, a mai spus șeful SDN Târgu-Jiu.
Pentru perioada următoare, respectiv până la 31 martie 2016, drumarii sunt pregătiți să acționeze în caz că se vor semnala fenomene meteo –ninsori, polei, viscole – cu toate autoutilajele proprii, cât și cu cele închiriate rămase în baze până la încheierea contractului și cu materialul antiderapant aflat în stoc în bazele de deszăpezire în cantități suficiente.
De asemenea, SDN Târgu Jiu va acționa în bazele de munte și dupa această perioadă, având experiența anilor trecuți, când în zona Rânca (DN 67C) sau Godeanu (DN67D) s-au produs ninsori sau viscole și după 1 aprilie, asigurând condiții de viabilitate a acestor drumuri, cu auto-utilajele proprii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here