Workshop pentru combaterea violenței în cuplu, la Bumbești-Jiu

Zece tineri din Bumbești-Jiu au organizat duminică, 22 octombrie, un workshop pentru combaterea violenței în cuplu. Evenimentul a avut loc într-un local din oraș și s-a bucurat de prezența a 39 de participanți, majoritatea fiind persoane tinere.

Întâlnirea de duminică este doar o etapă dintr-un proiect ambițios, ce se dorește a fi realizat de grupul de tineri entuziaști, care fac parte din clubul de tineret Aflateen Bumbești-Jiu. Proiectul „Mângâie! Nu lovi!” are drept scop combaterea violenței în cuplu și se adresează cu precădere tinerilor, deoarece problema se dorește a fi “vindecată de la rădăcină”. Workshop-ul de la sfârșitul săptămânii trecute și-a propus informarea participanților despre faptul că violența în cuplu nu trebuie tolerată și despre instituțiile care se ocupă cu combaterea acesteia. „Proiectul practic a început în luna octombrie, însă pregătirile le facem deja de la sfârșitul lunii august, când împreună cu alte comunități am participat la un training care să ne ajute să începem acest proiect și să îl desfășurăm. Noi am ales ca temă a proiectului violența în cuplu pentru că ne-am gândit că e cea mai potrivită pentru comunitatea noastră. Activitățile proiectului vizează în principal tinerii deoarece dacă dorim o schimbare de mentalitate și comportament, trebuie să pornim de la tineri. Prima activitate desfășurată în cadrul proiectului nostru «Mângâie! Nu lovi» împreună cu tinerii s-a desfășurat duminică și a fost vorba de un workshop prezentat de coordonatorii proiectului. Numărul participanților a fost mai mare decât ne-am fi așteptat, asta pentru noi fiind o bucurie enormă. Ei au reacționat destul de bine ideii, însă timiditatea nu îi lasă pe mulți dintre ei să își spună părerile, dar noi sperăm să progreseze ca și grup la următoarele activități, ce se vor desfășura până la sfârșitul lunii noiembrie.”, a spus Alexandra Dumitrașcu, elevă în clasa a X-a, una dintre coordonatoarele proiectului.

Reacții pozitive din partea participanților
Workshop-ul a fost receptat în mod pozitiv de către participanți, care sunt încă novici în demersurile de acest gen. „Am apreciat foarte mult echipa, coordonatorii acestui curs. Au adus toate informațiile ce stau la baza acestui capitol și le-au comunicat cât se poate de detaliat. De acest lucru avem nevoie! De asemenea oameni! Ideea de a da posibilitatea tuturor tinerilor să asiste la lecții informative și care te ajută foarte mult în legătură cu violența în cuplu, ar trebui să fie răspândită nu numai în orașul acesta și să fie discutată în toate locurile posibile. Iubirea nu înseamnă lovituri, jigniri, control total asupra celuilalt. Iubirea înseamnă mângâiere, susținere, înțelegere. Nimănui nu ar trebui să îi fie frică de persoana pe care o iubește, iar violența nu are niciodată vreo scuză. Fiecare om ce se află într-o asemenea relație merită să aibă parte de acest curs, să i se lumineze calea, să știe ce să aleagă. În acest curs ai toate informațiile necesare și găsești puterea de a trece mai departe, de a dori să găsești pe altcineva”, a declarat Diana Bălă, elevă în clasa a X-a. Clubul de tineret Aflateen este susținut de către Asociația D.E.P. (Dezvoltare-Evoluție Parteneriat) Bumbești-Jiu cu ajutor financiar de la Fundația PACT și s-a fondat în 2015 cu scopul de a pune bazele implicării voluntare a tineretului în cât mai multe proiecte comunitare. Proiectul „Mângâie! Nu lovi!” este sponsorizat de Fundația PACT cu susținerea financiară a AVON Cosmetics România în cadrul Campaniei Respectului, inițiată de AVON, de luptă împotriva violenței domestice, sunt implicați tineri a căror vârstă oscilează între 15 și 20 ani.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here